This frame grab from a video released on Nov. 2, 2017 by the Syrian official news agency SANA shows a Syrian army tank firing during a battle against Islamic State militants in Deir el-Zour, Syria. The Syrian army announced on Friday, Nov. 3 it liberated the long-contested eastern city of Deir el-Zour from the Islamic State group. (SANA via AP)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

IS mister sitt islamske kalifat, men er ikke nedkjempet og vil trolig dukke opp igjen i en annen form, tror eksperter.

Syriske og irakiske regjeringsstyrker hevder nå å ha drevet IS ut av de to siste byene de har kontrollert, Deir-al-Zor i Syria og al-Qaim i Irak.

– Rent geografisk har IS nå veldig små områder igjen, sier orlogskaptein Thomas Slensvik, som er hovedlærer i strategi og doktrine ved Forsvarets stabsskole.

Ifølge ham er det snakk om en strekning på rundt 40–50 kilometer fra den irakiske grensa og oppover langs Eufrat-dalen på syrisk side.

– Og de kommer nok til å miste dette også i løpet av noen uker, sier Slensvik, som tror risikoen for at IS vil gjenoppstå som en sterk, konvensjonell militærstyrke er liten.

Geriljakrigføring

– Spørsmål er om de klarer å fortsette som en motstandsbevegelse i området, eller om de vil fokusere på terrorisme, sier han.

Al-Qaida i Irak, som regnes som forgjengerne til IS, ble også langt på vei nedkjempet, men så plutselig dagens lys igjen som IS i 2014. Faren for en gjentakelse er absolutt til stede, tror Slensvik.

Sunniminoritetens misnøye med det sjiadominerte regimet i Bagdad er en åpenbar faktor, og mye vil avhenge av hvordan den irakiske ledelsen vil styre i områdene som nå er frigjort fra IS, sier han.

Seiersmentalitet

– Sjiamilitsen bør i alle fall ikke bli stående i de gjenerobrede områdene, sier Slensvik, som får støtte fra professor i Midtøsten-historie, Knut S. Vikør, ved Universitetet i Bergen.

– Men den politiske situasjonen i Bagdad er fortsatt full av intriger og krangel, og det rår fortsatt en seiersmentalitet blant sjiaene som gjør at de ikke nødvendigvis er så villige til å trekke seg tilbake, sier han.

Dersom konflikten mellom Bagdad-regjeringen og kurderne i Nord-Irak eller mellom Assad-regimet og de syriske kurderne blusser opp, vil IS kunne utnytte dette.

– Da kan de komme til å gjenoppstå raskere enn man hadde trodd. Vi har sett at de er flinke til å operere mobilt og gjennomføre overraskende angrep, sier Slensvik og får støtte fra Vikør.

– I kaoset som oppsto da irakiske styrker jaget kurderne ut av Kirkuk, tok IS igjen kontroll over to landsbyer i nærheten, sier han.

Støtte fra stammer

For å kunne føre en effektiv geriljakrig vil IS være avhengig av støtte fra lokale stammer, mener Vikør.

– Da IS tok Mosul i 2014, var det med stor støtte fra lokale stammekrigere, sier han. Om de vil få like stor støtte nå, er han usikker på.

– De stammene som så på IS som noe å satse på for tre-fire år siden, har nok tatt lærdom av hvordan det gikk, sier han.

 

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]