FILE - This file photo released Monday, Sept 4, 2017 by the Syrian official news agency SANA, shows Syrian troops and pro-government gunmen standing on pickup trucks mounted with heavy machine-guns, in the eastern city of Deir el-Zour, Syria. As U.S.-allied fighters hurtle down the eastern banks of the Euphrates River, a showdown could ensue between the U.S. and Russia, whose allies are racing to take over the same strategic oil-rich territory from the Islamic State group. (SANA via AP, File)
Del saken
  •  
  •  
  •  

Den syriske hæren sier Deir al-Zor, den siste store byen som har vært kontrollert av IS, er gjenerobret.

annonse

Annonse

– Hæren erklærer full kontroll over byen Deir al-Zor, meldte statlig syrisk TV fredag morgen.

Regjeringsstyrkene har fått støtte fra sjiamuslimske militsgrupper og russiske luftstyrker i kampen om Deir al-Zor.

annonse

Annonse

Byen var lenge delt i to deler: Én kontrollert av IS, og én kontrollert av de syriske regjeringsstyrkene. Men de siste månedene har hæren og deres allierte presset IS tilbake.

annonse

Annonse

En journalist i byen fortalte torsdag om store materielle ødeleggelser. Flere bygninger var rast sammen etter å ha blitt truffet i fly- eller artilleriangrep.

IS’ skyttergraver var lett synlige, og regjeringshærens mineryddere var i gang med å fjerne eksplosiver.

Mange nederlag

Store områder både i Syria og Irak var i flere år kontrollert av den ytterliggående islamistgruppa som kaller seg Den islamske staten (IS). Byen Raqqa i Syria fungerte som «statens» hovedstad.

Men i løpet av de siste månedene har IS mistet kontrollen både over Raqqa og mange andre områder i Syria. I Irak ble den IS-kontrollerte storbyen Mosul til slutt gjenerobret etter kamper som kostet mange sivile irakere livet.

annonse

Annonse

Torsdag sendte eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ut en melding om at Deir al-Zor var gjenerobret av syriske regjeringsstyrker og allierte militsgrupper.

En av lederne for styrkene som kjemper mot IS, opplyste imidlertid til nyhetsbyrået Reuters at det på dette tidspunktet fortsatt var enkelte grupper med IS-krigere igjen i byen.

Siste skanse i Irak

Også i Irak er IS i ferd med å miste sine siste områder. Fredag morgen kunngjorde regjeringsstyrkene i landet at de har inntatt småbyen al-Qaim, den viktigste byen i IS’ siste bastion i Irak.

– Styrkene har startet angrepet mot sentrum av al-Qaim, sa general Noman Abed al-Zobai til nyhetsbyrået AFP.

Iraks statsminister Haider al-Abadi sa i forrige uke at et angrep var i gang mot al-Qaim og Rawa. Begge disse småbyene ligger ved elva Eufrat, nær grensa mot Syria.

I Deir al-Zor har IS angivelig brukt snikskyttere, bilbomber og kvinnelige selvmordsbombere i sluttfasen av kampene om byen.

Det statlige nyhetsbyrået SANA hevder at IS har brukt høyttalere til å beordre sine krigere til å bli i byen og fortsette å kjempe. IS-medlemmene skal ha fått ordre om å drepe egne krigere som prøver å flykte.

Kappløp om oljeprovins

Mens russiske kampfly har støttet de syriske styrkene i Deir al-Zor, støtter amerikanskledede luftstyrker de irakiske styrkene i al-Qaim.

I Syria støtter amerikanskledede luftstyrker den kurdisk-dominerte opprørsalliansen SDF. Opprørsalliansen og de syriske regjeringsstyrkene har begynt et kappløp om kontrollen over provinsen Deir al-Zor, hvor det er store oljeforekomster.

Selv om byen med samme navn etter alt å dømme er gjenerobret, er andre deler av provinsen fortsatt kontrollert av IS.

– Strategisk viktig

Syria-eksperten Fabrice Balanche ved Stanford-universitetet i USA sa i midten av oktober at Deir al-Zor hadde større strategisk betydning enn IS’ hovedsete Raqqa.

– Raqqa hadde ingen strategisk betydning, verken regionalt eller i Syria. Det har derimot Deir al-Zor, sa han.

Samtidig som IS er blitt presset tilbake i Syria og Irak, har gruppa stått bak eller inspirert terrorangrep i flere vestlige land.

IS har erklært at terrorangrepet i New York tirsdag ble utført av en av deres «soldater». Den pågrepne gjerningsmannen Sayfullo Saipov har selv forklart at han utførte angrepet på vegne av IS.


Del saken
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
annonse

Les også: