An Saudi woman and her son walk past the Imam Muhammad ibn Abdel-Wahhab Philanthropic School for Women's Quranic Studies in Riyadh, Saudi Arabia, March 21, 2003. Abdel-Wahhab was the 18th-century cleric whose ideology guides the kingdom's legal and social policy. Wahhabism is a doctrine some Saudis and Western officials believe shaped the minds of Osama bin Laden and other modern-day Islamic extremists. (AP Photo/Hasan Jamali)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Den moderne salafi-jihadismens ”moderideologi” – wahhabismen – ble offisielt født i Najd-ørkenen i Saudi-Arabia i en pakt mellom al-Saud familiens overhode Muhammed ibn Saud og den radikale islamistiske ideologen Muhammed ibn Abd al-Wahhab i 1744. Denne intolerante tolkningen av islam ble den nye staten Saudi-Arabias statsreligion, og ble raskt spredt med bin Sauds erobringer på den arabiske halvøy. Men etter å ha vært begrenset til Gulf-området i to århundrer, ble wahhabismen en verdensomfattende ideologi i andre halvdel av det 20. århundret. Dette grunnes ikke bare i at Saudi-Arabia hadde fått astronomiske oljeinntekter tilgjengelig fra 70-tallet og utover for å finansiere spredningen av wahhabismen verden rundt, men også korttenkt amerikansk utenrikspolitikk.

Ifølge Daniel Lazere i The American Conservative, brukte USA wahhabismen på en opportunistisk måte for å motarbeide krefter som på den tiden var ansett som eksistensielle trusler mot amerikanske og vestlige interesser i muslimske land –  som et ideologisk alternativ til pan-arabisk nasjonalisme og kommunisme. USA har også lent seg til wahhabistene i flere kriger for å få ”billige” fotsoldater på bakken – spesielt Afghanistan hvor alliansen mellom USA og saudi-væpnede salafi-jihadister var essensiell for å drive Sovjetunionen ut av landet. Andre konflikter hvor amerikanerne har ”dratt nytte av” salafi-jihadister inkluderer Bosnia, Kosovo, Tsjetsjenia, Libya og Syria.

Ifølge Lazere, kan ”den store wahhabist-offensiven best forklares som et fellesforetak mellom oljeimperialisme og en neo-middelaldersk islamsk vekkelse. På egenhånd ville denne strenge doktrinen aldri ha forlatt ørkenen i det sentrale Arabia. Bare i samarbeid med eksterne krefter, først Storbritannia og deretter USA, ble den til en verdensendrende ideologi.” Dette virket som en god idé i rundt 15 til 20 år – helt til 9/11 angrepene rystet USA og blodige terrorangrep i islams navn ble dagligdags.

 

Les mer:

The American Conservative. How U.S.-Saudi Marriage Gave Birth to Jihad, 2. november 2017.

 

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]