Moderne salafi-jihadisme ble født av et opportunistisk giftemål mellom USA og Saudi-Arabia

En saudisk kvinne og hennes sønn går forbi Imam Muhammad ibn Abdels wahhabfilantropiske skole for kvinners koranstudier i Riyad, Saudi-Arabia, 21. mars 2003. (AP Photo / Hasan Jamali)

Den moderne salafi-jihadismens ”moderideologi” – wahhabismen – ble offisielt født i Najd-ørkenen i Saudi-Arabia i en pakt mellom al-Saud familiens overhode Muhammed ibn Saud og den radikale islamistiske ideologen Muhammed ibn Abd al-Wahhab i 1744. Denne intolerante tolkningen av islam ble den nye staten Saudi-Arabias statsreligion, og ble raskt spredt med bin Sauds erobringer på den arabiske halvøy. Men etter å ha vært begrenset til Gulf-området i to århundrer, ble wahhabismen en verdensomfattende ideologi i andre halvdel av det 20. århundret. Dette grunnes ikke bare i at Saudi-Arabia hadde fått astronomiske oljeinntekter tilgjengelig fra 70-tallet og utover for å finansiere spredningen av wahhabismen verden rundt, men også korttenkt amerikansk utenrikspolitikk.

Ifølge Daniel Lazere i The American Conservative, brukte USA wahhabismen på en opportunistisk måte for å motarbeide krefter som på den tiden var ansett som eksistensielle trusler mot amerikanske og vestlige interesser i muslimske land –  som et ideologisk alternativ til pan-arabisk nasjonalisme og kommunisme. USA har også lent seg til wahhabistene i flere kriger for å få ”billige” fotsoldater på bakken – spesielt Afghanistan hvor alliansen mellom USA og saudi-væpnede salafi-jihadister var essensiell for å drive Sovjetunionen ut av landet. Andre konflikter hvor amerikanerne har ”dratt nytte av” salafi-jihadister inkluderer Bosnia, Kosovo, Tsjetsjenia, Libya og Syria.

Ifølge Lazere, kan ”den store wahhabist-offensiven best forklares som et fellesforetak mellom oljeimperialisme og en neo-middelaldersk islamsk vekkelse. På egenhånd ville denne strenge doktrinen aldri ha forlatt ørkenen i det sentrale Arabia. Bare i samarbeid med eksterne krefter, først Storbritannia og deretter USA, ble den til en verdensendrende ideologi.” Dette virket som en god idé i rundt 15 til 20 år – helt til 9/11 angrepene rystet USA og blodige terrorangrep i islams navn ble dagligdags.

 

Les mer:

The American Conservative. How U.S.-Saudi Marriage Gave Birth to Jihad, 2. november 2017.

 


Publisert: nov 4, 2017 @ 12:23 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.