Røde Kors-ansatte svindlet til seg 48 millioner kroner under ebolakrisen

En kampanjeplakat i Freetown i Sierra Leone i 2016 ber folk beskytte seg mot sykdommen gjennom prevensjon. Foto: Aurelie Marrier d'Unienville / AP / NTB scanpix

Funnene ble presentert lørdag etter en intern gransking av pengebruken under krisen som krevde over 11.000 menneskeliv i Sierra Leone, Liberia og Guinea fra 2014 til 2016.

Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger (IFRC) sier den er opprørt over funnene og vil stille involverte ansatte til ansvar.

Den internasjonale nødhjelpsinnsatsen i møte med epidemien kom seint i gang. Da bistandspengene først kom inn, ble de ofte utbetalt raskt på grunn av hastverket med å få kjøpt utstyr og sende hjelpearbeiderne ut i felten.

Opptil 2 millioner dollar kan ha forsvunnet som følge av det som antas å være et hemmelig samarbeid mellom Røde Kors-arbeidere og ansatte i en bank i Sierra Leone, opplyser IFRC.

Overfakturering og falske fakturaer fra en tollklareringstjeneste i Guinea kostet organisasjonen 1,2 millioner dollar. I Liberia har interngranskingen avdekket bevis for bedrageri knyttet til overprising av nødhjelpsmateriell og lønnsutgifter. Tapet anslås til 2,7 millioner dollar.

NTB-AFP-AP

(©NTB)


Publisert: nov 5, 2017 @ 7:29 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.