Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
annonse
annonse

SSB-konflikten er viktig. Debatten om innvandrerregnskapet og metoder gjelder troverdighet til forskning/undersøkelsestall vi bombarderes med. Mistanken om ”fake-news” ligger der hele tiden. Det er ikke bare media som skaper slike mistanker. I empirisk samfunnsforskning har det skjedd en vridning fra studier av konkret virkelighet til meta-studier og studier hvor teoretiske (også politiske) forutsetninger bygges inn i modeller og da også i resultater. Disse kan være vanskelig å få øye på for leseren. Fakemistanken øker med slik forskning.

I Sotsji-OL 2014 ble det smøre problemer. Nordmennene leste i sine manualer og undersøkelser. Svenskene så ut av vinduet og på væreskiftet. Svenskene lyktes, nordmennene mislyktes  Svenskene baserte seg på virkelighetsorientert tertiærkunnskap, nordmenn på teoretisk sekundærkunskap.

Sjefsøkonom i Sparebanken 1 Elisabeth Holvik skiller i Aftenposten 2/11 mellom bruk av teoretiske og empiriske modeller for å prøve å si noe om framtida. Dette er et skille mellom sekundær- og tertiærkunnskap. Hun argumenterer for de empiriske modellene i SSB.

annonse

Direktør i SSB C. Meyer og hennes allierte mener at framtidas kvalitetsforskning gjelder teoretiske modeller. Men dette er teoriforankret sekundærkunskap, som er flytende og fake-sensitive. Holmøy, FAFO, Røed fra Frisch-senteret og andre vil ha empiriske modeller. Dette er tertiærkunnskap, virkelighetsforankret og fake-robuste.

Tertiærkunnskap er ikke avleggs forskning, snarere tvert imot. Meyer og hennes allierte mener de er i front med kvalitetsforskning. Men det er motsatt. Med sine teoretiske modeller går de baklengs inn i framtida. Framtida er ”fake-robust” virkelighetsforankret tertiærkunnskap.  SBB trenger en ny sjef.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon