From left to right: Catalan regional Vice-President Oriol Junqueras, Catalan President Carles Puigdemont and Barcelona's mayor Ada Colau stands outside during a protest called by pro-independence at the Palau Generalitat in Barcelona, Spain, Monday, Oct. 2, 2017. Catalonia's government will hold a closed-door Cabinet meeting Monday to discuss the next steps in its plan to declare independence from Spain following a disputed referendum marred by violence. (AP Photo/Manu Fernandez)

 Puigdemont og fire andre avsatte katalanske regionministre har alle overgitt seg til belgisk politi. Nå må belgisk rettsvesen avgjøre utleveringsspørsmålet.

annonse

De fem møtte, sammen med sine advokater, opp på politihovedkvarteret i Brussel søndag morgen, og ikke i justisspalasset, slik det var ventet. Dermed unngikk de ventende mediefolk, ifølge den spanske avisen El Pais.

– De ble tatt i forvaring søndag morgen klokka 9.17, og vil bli forhørt senere i ettermiddag, forteller talsmann Gilles Dejemppe ved statsadvokatens kontor.

En belgisk dommer har 24 timer fra tidspunktet de fem ble pågrepet til å avgjøre Spanias krav om utlevering.

– Det vil altså si innen klokka 9.17 mandag, sier Dejemppe.

Kan ta uker

Eksperter som nyhetsbyrået AP har snakket med, anslår imidlertid at det kan ta opp til to måneder fra pågripelse til konkret utlevering, medregnet eventuelle anker, før Puigdemont kan bli sendt til Spania.

Det vil være nok tid for Puigdemont til å kunne påvirke og muligens også delta, selv om han er i Belgia, i regionvalget som spanske myndigheter har varslet i Catalonia 21. desember.

Puigdemont tvitret lørdag at han vil «samarbeide fullt ut med belgisk påtalemyndighet etter at Spania utstedte europeisk arrestordre». Men Puigdemonts advokat Paul Bekaert har tidligere sagt at planen er å kjempe mot utlevering til Spania og samtidig unngå å søke politisk asyl i Belgia. Bekaert er tidligere kjent for å ha bistått baskiske separatister i rettsapparatet.

Vil ha Puigdemont

Det katalanske separatistpartiet PDeCAT uttaler at det ønsker den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont som kandidat i regionvalget i desember.

– Vi ønsker at president Puigdemont skal være den personen som skal lede vår store offensiv ved stemmeurnene 21. desember, uttalte partiets talskvinne Marta Pascal på et partimøte i Barcelona søndag ettermiddag.

Flyktet til Brussel

Puigdemont og de fire avsatte regionministrene flyktet mandag til Belgia etter å ha blitt fjernet fra makten av spanske myndigheter.

Den spanske dommeren Carmen Lamela utstedte fredag kveld arrestordre mot de fem.

NTB-AP-DPA

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.