An embassy staffer peers through a glass door at an entrance of the Saudi Arabian embassy in Washington, DC, on October 11, 2011. US will contact governments worldwide to brief them on an alleged Iranian plot to assassinate the Saudi ambassador in the United States, Attorney General Eric Holder said. The Justice Department charged two men with conspiring with factions of the Iranian government to carry out a deadly plot to blow up Saudi Ambassador Adel Al-Jubeir on American soil. The criminal complaint named Manssor Arbabsiar, a 56-year-old naturalized US citizen holding both Iranian and US passports, and Gholam Shakuri, an Iran-based member of Iran's Quds Force, in the plot. AFP Photo/Jewel Samad
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Saudi-Arabias nye antikorrupsjonskommisjon har arrestert elleve prinser og et titalls tidligere ministre i en omfattende aksjon, ifølge TV-kanalen Al Arabiya.

Den saudiarabiske TV-kanalen har anonyme kilder som hevder at kommisjonen, som er ledet av kronprins Mohammed bin Salman, gjorde arrestasjonene lørdag – kun timer etter at kommisjonen ble godkjent.

Arrestasjonene er ikke bekreftet fra offisielt hold. Blant prinsene som skal være arrestert, er styrtrike prins Al-Waleed bin Talal.

– Meldingene om frihetsberøvelsen av prins Al-Waleed bin Talal, hvis det stemmer, vil sende sjokkbølger gjennom næringslivet nasjonalt og internasjonalt, sier Saudi-kjenneren Kristian Ulrichsen ved Rice University til AFP.

TV-kanalen Al Arabiya hevder at arrestasjonene kommer som følge av at kommisjonen har åpnet etterforskning i eldre hendelser – blant annet flommen i byen Jeddah i 2009, som kostet 116 mennesker livet.

Ifølge Saudi-Arabias offisielle nyhetsbyrå SPA er kommisjonens mål «å sikre den offentlige økonomien, straffe korrupte og dem som utnytter sine stillinger».

Dette kommer samtidig som sjefen for nasjonalgarden har fått sparken og økonomiministeren er byttet ut.

– Uten sidestykke

– Bredden og omfanget av arrestasjonene ser ut til å være uten sidestykke i den moderne saudiarabiske historien, sier Ulrichsen.

I september ble over 20 mennesker, blant annet innflytelsesrike prester, arrestert av myndighetene. Analytikere hevder at flere av arrestasjonene var rettet mot folk i opposisjon mot kronprinsens utenrikspolitikk, som inkluderer boikotten av Qatar.

Siden Mohammed bin Salman ble utpekt til kronprins i juli, har det kommet flere reformer i landet. Flere hevder også at det er kronprinsen som står bak kong Salmans beslutning om å tillate saudiarabiske kvinner å kjøre bil.

Nye tider

Saudi-Arabias statsreligion er i dag en fundamentalistisk form for sunniislam, wahhabisme, der de islamske sharialovene praktiseres strengt. Utroskap og narkotikasmugling gir dødsstraff, og kvinner trenger fortsatt en mannlig formynder. Demokrati har ytterst dårlige kår i det autoritære kongedømmet.

Kronprins Mohammed bin Salman har varslet nye tider.

– Vi vender tilbake til det vi var tidligere – et land med moderat islam som er åpent for alle religioner og mot verden, sa Salman under en investeringskonferanse i Riyadh i oktober.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]