Foto: Hussein Malla

Krigsfrykten øker etter at Libanons statsminister Saad Hariri gikk av lørdag. Nå må Israel vise tilbakeholdenhet, mener USAs tidligere ambassadør Dan Shapiro.

Saudi-Arabia har brukt Libanons avgåtte statsminister Saad Hariri som brikke i et spill der målet er full konfrontasjon med Iran. Israel må vise tilbakeholdenhet, mener USAs tidligere ambassadør til Israel, Dan Shapiro.

I en artikkel i Haaretz skriver han at Saudi-Arabia forsøker å tilrettelegge for krig mellom Israel og den iranskstøttede sjiamuslimske Hizbollah-militsen. Dermed vil Saudi-Arabia og Iran utøve nok en stedfortrederkrig, i tillegg til Jemen og Syria.

Shapiros argument er at Syrias president Bashar al-Assad har vunnet krigen mot saudistøttede opprørere. Og da er det naturlig for lederskapet i Saudi-Arabia å forsøke å bruke Libanon til å lokke Iran med på en krig som det saudiarabiske regimet håper å kunne vinne med hjelp fra Israel.

– Må vise tilbakeholdenhet

Saudi-Arabia skal ha latt seg imponere over Israels mange målrettede angrep mot Hizbollah inne i Syria. Israel og Saudi-Arabia står på samme side i den regionale maktkampen, der Iran er utpekt som fienden, påpeker Shapiro.

Han viser til at Israel har forberedt seg på Israels neste krig mot Hizbollah siden 2006.

Landet har gjennomført flere militærøvelser i nord, mot grensen til Libanon, i flere måneder, påpeker Al Jazeera.

– Israelske ledere må vise tilbakeholdenhet og ikke kaste seg ut i en forhastet konfrontasjon styrt av deres allierte i Riyadh, skriver Shapiro.

Krigsfrykt

Hariris avgang lørdag var mer enn bare et symptom på landets dårlig fungerende politikk, konstaterer analytikere.

– Hariri har startet en kald krig som kan eskalere til borgerkrig, og man må ha i bakhodet at Hizbollah er enestående i Libanon på det militære nivået, sier professor i statsvitenskap Hilal Khashan ved American University i Beirut.

Møte med Iran og Saudi-Arabia

Hariri møtte fredag Irans øverste leder Ali Khameneis nærmeste rådgiver Ali Akbar Velayati i Beirut.

– Iran skal fortsette å beskytte Libanon og vil ikke tillate at ting blir slik de var før, sa Velayati. Møtet fant sted samme dag som Russlands president Vladimir Putin var i Teheran.

Dagen etter fløy Hariri til Saudi-Arabia, hans andre besøk til landet på kort tid. Ingen av de to turene var varslet på forhånd. I Riyadh kunngjorde han sin avgang lørdag via den saudiarabiske fjernsynskanalen Al Arabiya.

I meldingen ble avgangen begrunnet med at det for flere dager siden ble rettet et attentatforsøk mot 47 år gamle Hariri i Beirut. I kunngjøringen langet Hariri ut mot Iran. Iran sprer kaos, strid og ødeleggelse i Midtøsten, sa han.

Oppfordrer til dialog

– Det er klart at oppsigelsen var en saudiarabisk beslutning som ble tvunget på statsminister Hariri. Det var verken hans hensikt, ønske eller beslutning å gå av, sa Hizbollah-leder Hassan Nasrallah i en TV-sendt tale søndag.

I en artikkel mandag peker Haaretz på at både Hizbollah-militsen og Iran er innforstått med trusselen som Hariris avgang innebærer.

– Avgangen var et komplott i regi av Saudi-Arabia og USA, heter det i et svar fra Iran.

Walid Jumblatt, en av Libanons politiske tungvektere og landets mest fremtredende druserleder, sier Hariris avgang kan få negative følger for et land som allerede er hardt presset.

– Jeg vil fortsette å mane til dialog mellom Saudi-Arabia og Iran, uttaler han.

(©NTB)