FILE - In this Sunday, Oct. 30, 2016 file photo, Katrin Jakobsdottir of the Left-Green Movement party sits in a TV studio in Reykjavik, Iceland. In an interview Wednesday, Oct. 25, 2017, Jakobsdottir said a government under her lead would stress stability and consensus decision-making. "That's maybe the most radical approach in today's political climate _ stability,” she said. (AP Photo/Frank Augstein, File)
annonse
annonse

Jakobsdottir leder Venstrebevegelsen – de grønne, som i forrige uke fikk i oppdrag av president Gudni Johannesson om å danne ny regjering.

Men forhandlingene har vært vanskelige, og mandag kunngjorde Jakobsdottir at forhandlingene hadde brutt sammen.

– Jeg har fortalt presidenten at jeg ikke har et flertall bak meg. Dermed er det bare rett og riktig av meg å gi mandatet jeg fikk, tilbake, sa Jakobsdottir etter at hun hadde hatt møte med president Johannesson.

annonse

– Jeg tror også at det er riktig av meg på nåværende tidspunkt å gi de andre partilederne tid til å snakke sammen før noen andre får regjeringsoppdrag, sa Jakobsdottir videre.

– Mange muligheter

Fredag i forrige uke begynte Jakobsdottir og partiet hennes forhandlinger med det sosialdemokratiske partiet, Piratpartiet og sentrumspartiet Fremskrittspartiet, som ikke må forveksles med det norske Fremskrittspartiet.

De fire partiene fikk til sammen 32 av de 63 setene i Alltinget i valget 28. oktober.

annonse

Jakobsdottir sier hun har snakket med lederne for alle partiene som ble innvalgt til Alltinget med unntak av Senterpartiet og det populistiske Folkepartiet, de to nyeste partiene som ble valgt inn.

– Akkurat nå ser vi på de ulike mulighetene som foreligger. Vi utelukker ingen muligheter til å få et fungerende flertall, sa hun videre.

Skandaler

Jakobsdottir påpekte også at det kun er ni dager siden valget, og at «ingen burde være overrasket over at man ikke har fått på plass en ny regjering ennå».

Valget i oktober var det andre på ett år etter at avtroppende statsminister Bjarni Benediktsson ble tvunget til å skrive ut nyvalg som følge av flere skandaleavsløringer.

NTB-DPA

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon