Brudd i regjeringsforhandlingene på Island

Katrin Jakobsdottir, leder av Venstrebevegelsen – de grønne, opplyser at forhandlingene om en ny koalisjonsregjering på Island er brutt. Foto: AP / NTB scanpix

Jakobsdottir leder Venstrebevegelsen – de grønne, som i forrige uke fikk i oppdrag av president Gudni Johannesson om å danne ny regjering.

Men forhandlingene har vært vanskelige, og mandag kunngjorde Jakobsdottir at forhandlingene hadde brutt sammen.

– Jeg har fortalt presidenten at jeg ikke har et flertall bak meg. Dermed er det bare rett og riktig av meg å gi mandatet jeg fikk, tilbake, sa Jakobsdottir etter at hun hadde hatt møte med president Johannesson.

– Jeg tror også at det er riktig av meg på nåværende tidspunkt å gi de andre partilederne tid til å snakke sammen før noen andre får regjeringsoppdrag, sa Jakobsdottir videre.

– Mange muligheter

Fredag i forrige uke begynte Jakobsdottir og partiet hennes forhandlinger med det sosialdemokratiske partiet, Piratpartiet og sentrumspartiet Fremskrittspartiet, som ikke må forveksles med det norske Fremskrittspartiet.

De fire partiene fikk til sammen 32 av de 63 setene i Alltinget i valget 28. oktober.

Jakobsdottir sier hun har snakket med lederne for alle partiene som ble innvalgt til Alltinget med unntak av Senterpartiet og det populistiske Folkepartiet, de to nyeste partiene som ble valgt inn.

– Akkurat nå ser vi på de ulike mulighetene som foreligger. Vi utelukker ingen muligheter til å få et fungerende flertall, sa hun videre.

Skandaler

Jakobsdottir påpekte også at det kun er ni dager siden valget, og at «ingen burde være overrasket over at man ikke har fått på plass en ny regjering ennå».

Valget i oktober var det andre på ett år etter at avtroppende statsminister Bjarni Benediktsson ble tvunget til å skrive ut nyvalg som følge av flere skandaleavsløringer.

NTB-DPA

(©NTB)


Publisert: nov 7, 2017 @ 7:21 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.