En moderne trippelentente i Indo-Stillehavet

18. juli 2017 – Hangarskipet USS Nimitz leder en formasjon av skip fra den indiske marine, den japanske marine og den amerikanske marine i Bengalbukta, som en del av Malabar-øvelsen. AFP PHOTO / Navy Office of Information / Cole SCHROEDER

Brahma Chellaney, professor i strategiske studier i det Ny-Delhi baserte Center for Policy Research og FellowRobert Bosch Academy i Berlin, argumenterer at bare en entente av – Indo-Stillehavets sterke demokratier – Japan, India og USA – kan forsikre framveksten av en regel-basert orden og en stabil maktbalanse i verdens mest økonomisk dynamiske region.

Chellaney begrunner dette med at Kina i større og større grad oppfører seg som en antagonistisk makt som ønsker å gjøre om på regionens sikkerhetspolitiske status quo. Han trekker paralleller til fremveksten av Tyskland i forkant av første verdenskrig som resulterte i etableringen av trippelententen mellom Frankrike, Storbritannia og Russland for å demme opp under Tysklands relative styrke og Kaiser Wilhelms ekspansjonistiske politikk. På samme måte er ingen av de demokratiske landene i Indo-Stillehavsregionen i dag sterke nok for å kunne utfordre Kinas geopolitiske aspirasjoner – som militariseringen av Sørkinahavet – på egenhånd.

Ifølge Challeney har denne utviklingen allerede begynt: USA holder nå flere militærøvelser med India enn noe annet land i verden og Japan knytter stadig sterkere politiske og militære bånd til India. Bare ved å samarbeide med hverandre kan Indo-Stillehavets demokratiske makter forandre Kinas sikkerhetspolitiske kalkyler og forsikre kontinuiteten av en regel-basert regional orden som bygger opp under fred, stabilitet og navigasjonsfrihet. ”Dette er den eneste måten for å hindre at Kina etablerer seg som en hegemon i en illiberal regional orden,” hevder Challeney.

 

Les mer:

Project Syndicate. Asia’s New Entente, 3. november 2017

 

 


Publisert: nov 7, 2017 @ 9:07 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.