A speaker casts a shadow on the ground as he addresses a crowd at Speakers' Corner in Hyde Park, London, Britain May 3, 2015. At Speakers' Corner in the northeast corner of Hyde Park in London, near the bustle of Oxford Street, anyone has the right to turn up every Sunday and talk about whatever is dear to their heart. Some call it the home of free speech: previous orators included famous figures Vladimir Lenin, Karl Marx and George Orwell. Today the atmosphere is hectic and unpredictable, with people from all backgrounds perching on boxes or stepladders to declaim on subjects from philosophy to religion, monsters or potatoes. Hecklers interrupt, adding to the chaotic feel of a place that draws visitors from far and wide. REUTERS/Stefan Wermuth TPX IMAGES OF THE DAY PICTURE 14 OF 25 FOR WIDER IMAGE STORY "SPEAKERS' CORNER - HOME OF FREE SPEECH" SEARCH "WERMUTH CORNER" FOR ALL IMAGES TPX IMAGES OF THE DAY
Del saken
  • 4
  •  
  •  

Noe få nordmenn er klar over er at Norge var verdens første land til å innføre total ytringsfrihet i 1770.

Det varte 9 måneder. Struensee innlemmet selv de første begrensningene, som etter hans død ble fulgt opp med ytterligere innstramminger. Likevel har frihet til å tenke og uttrykke stått relativt sterkt her til lands, spesielt om man betrakter svenskers unge tradisjon for undertrykking av faktaformidling og hundsing av konservative.

Om mulig enda mer illiberale er tyske og engelske styresmakter – sistnevnte gjør seg kanskje mest bemerket ved å prioritere politirazziaer og arrestasjoner av youtubere som ikke uforbeholdent bifaller retningen samfunnet har tatt siste tiårene, til alt overmål i en tid hvor ressursene ikke strekker til for å hindre terror. Styresmaktene kaller det å slå ned på hatprat.

Og her står vi, oppe på steinrøysa, på terskelen til vårt eget orwelliske dystopi.

Selv i autoritære kretser er det regnet som taktløst å simpelthen fortelle folk at de ikke får snakke lengre. Denslags må innføres gradvis og formidles med de beste intensjoner.
Det begynner alltid med polarisering og moralsk posering, går over i lov og ender i en totalitær og undertrykkende stat. I verste fall folkemord og sivilisasjonskollaps.
Historien skorter ikke på advarsler for den som har åpne øyne.

Det er derfor stor grunn til uro når politiets nettpatrulje Kripos jevnlig skryter på facebook over egen trakassering av wrongthinkers. Hatytringer på internett skal straffes, og mens Niemöller snur seg i graven utvides definisjonene til nyttår uten at dette blir viet et sekund i det offentlige ordskiftet:

“..unnlatelser eller ytringer som har som formål eller virkning å være krenkende, skremmende, fiendtlige, nedverdigende eller ydmykende..”
(utdrag fra Lov mot diskriminering, § 13.Forbud mot å trakassere)

Disse lovene avkles og dekonstrueres logisk på følgende måte:
Hat er en følelse.
Det er ingen måte å vite hva noen andre føler.
Ergo er ikke en hatytring en målbar størrelse for avsenders intensjon, kun en projeksjon betrakteren gjør seg om avsender.
Med andre ord er man nå kriminell om noen som ikke liker deg har motiverte vrangforestillinger om ditt følelsesliv.

Det er opplagt at med oppblomstringen av identitetspolitikk og krenkelseskultur vil selvdefinerte offergrupper benytte dette i økende grad til å anmelde all kritikk som hat. Å straffe folk som avspeiler dine svakheter er balsam for egoet, og langt lettere enn å akseptere at man ligger i en seng man selv har redd.

Selv finner jeg alle som uttrykker støtte for denne loven dypt krenkende mot den vestlige kulturarven etter Milton og Locke.

Men om jeg som individualist, hvit og klassereisende cis-mann anmelder nettpatruljen sine ytringer får jeg trolig tildelt en makulator som saksbehandler.

– Som er alt du trenger å vite om tilstanden til ytringsfriheten og rettsstaten vi har i vente.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  • 4
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]