Oslo 20161118. Finansminister Siv Jensen går i korridorene i Finansdepartementet fredag formiddag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Finansminister Siv Jensen (Frp) tror at Paradise Papers-avsløringene kan bidra til å flytte grenser for hva som er akseptabelt.

– Dette handler om å bekjempe skatteunndragelser og kapitalflukt. Vi ser at stadig flere land slutter seg til internasjonale avtaler om informasjonsutveksling. Derfor blir det stadig færre steder å gjemme seg. Det er bra, for til sjuende og sist er det våre felles verdier som står på spill, sier Jensen til NTB.

Finansministeren mener det er «veldig bra» at det kommer saker som Panama Papers og nå Paradise Papers – en dokumentlekkasje der Aftenposten har samarbeidet med flere medier i et internasjonalt nettverk for undersøkende journalistikk.

annonse

– Slike saker er bra fordi det gir innsikt i hvordan selskapsstrukturer er opprettet. Og det er bra fordi det kan bidra til å flytte grenser for hva som er akseptabelt, både her hjemme og internasjonalt, sier Jensen.

1.000 nordmenn

Så langt har dokumentlekkasjene blant annet avslørt at 1.000 nordmenn og over 120 internasjonale politikere kan knyttes til skatteparadiser.

Blant disse er USAs president Donald Trumps handelsminister, Wilbur Ross, og Canadas statsminister Justin Trudeaus nære medarbeider Stephen Bronfman. Også britenes dronning Elizabeth 2 har brukt skatteparadiser.

Det er videre påvist at den norske storbanken DNB har flere hundre kunder som opererer i skatteparadis, mange av dem på Bermuda.

annonse
Gift for velferden

Siv Jensen understreker at det ikke nødvendigvis er ulovlig å benytte skatteparadiser.

– Men det er ulovlig å unnlate å informere skattemyndighetene. Nå har vi ikke alle detaljene i disse avsløringene, men jeg har merket meg at skattedirektøren veldig klart og tydelig gir uttrykk for at dette vil bli fulgt opp. Det er betryggende, sier Jensen.

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski reagerer skarpt på avsløringene.

– Skatteparadiser er gift for samhold og velferd i samfunnet vårt. De bidrar stort til økende ulikhet, og tar penger fra velferden vår. Snyltere kan ikke få fortsette å gå fri, sier Kaski til NTB.

Uforminsket styrke

Jensen mener at det er oppnådd store forbedringer på få år.

annonse

– Norge har vært pådriver internasjonalt for å bekjempe skatteunndragelser på tvers av landegrensene. Vi har bidratt til at vi nå har utveksling av informasjon også med land som tidligere var helt lukket. Og vi kommer til å fortsette med uforminsket styrke, sier Jensen til NTB.

Hun viser til at Bermuda, som er i søkelyset i Paradise Papers, for første gang nå i 2017 har forpliktet seg til å bidra med informasjonsutveksling.

– Det begynner å bli klamt og ubehagelig å være blant de få gjenværende nasjonene som ikke har sluttet seg til slike internasjonale nettverk og avtaleverk, sier Jensen.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon