Oslo 20160916. Skattedirektør Hans Christian Holte. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Skattedirektør Hans Christian Holte sier de vil se nærmere på Paradise Papers-lekkasjen, blant annet undersøke om det finnes noen ulovligheter.

Aftenposten har gått gjennom lekkede dokumenter fra advokatfirmaet Appelby på Bermuda, som har fått navnet Paradise Papers. Her knyttes blant annet 1.000 nordmenn til skatteparadiser, samt over 120 internasjonale politikere.

Avisen har i tillegg funnet 18 bankkontoer som DNB har satt opp for selskaper som er registrert på Bermuda.

«Pikante koblinger»

Skattedirektør Hans Christian Holte sier til NRK at lekkasjene er noe de vil se nærmere på, blant annet undersøke om det finnes saker de ønsker å gå dypere inn i. Han viser til lignende håndtering av fjorårets dokumentlekkasje som fikk navnet Panama Papers.

– De involverer også nordmenn, og generelt sett kommer det fram noen pikante koblinger. Men når det er sagt så har det ikke kommet fram konkrete opplysninger om ulovligheter så langt, sier han.

Ifølge Holte har ikke norske skattemyndigheter fått tilgang til filene i Paradise Papers. Han sier de først og fremst forholder seg til kilder og samarbeidspartnere de stoler på.

– Så er de konkrete omstendighetene rundt hvordan dette materialet har fremkommet ikke avgjørende når dette materialet først finnes, fortsetter Holte og sier de vil arbeide for å få full tilgang til dokumentene.

Reagerer sterkt

Blant dem som reagerer på de nye lekkasjene, er finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski.

– Skatteparadis er gift for samhold og velferd i samfunnet vårt. De bidrar stort til økende ulikhet, og tar penger fra velferden vår. Snyltere kan ikke få fortsette å gå fri, sier Kaski til NTB.

Hun kaller det et råttent system hvor vanlige folk må veie opp for de rike som slipper unna. Hun mener regjeringen burde ha gjort mer etter Panama Papers-lekkasjen, og ber dem våkne opp.

– Nå må det handles. DNB må stilles til ansvar og de mektige og rike nordmenn som gir blaffen i fellesskapet på denne måten må skjønne at dette får konsekvenser. Skatteparadisenes tid går mot slutten. De må trekke seg ut.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]