FILE PHOTO: Ground crew walks next to the Israeli Elbit Systems Ltd. Hermes 900 unmanned aerial vehicle (UAV) during a presentation at the airbase in the central Swiss town of Emmen October 16, 2012. REUTERS/Pascal Lauener/File Photo
annonse
annonse

Sveits sitt forsvarsdepartement har innrømmet å ha sendt ansatte til å teste rekognoseringsdroner i Israel – et pinlig slag mot det nøytrale europeiske lands status som en megler i Midtøsten, skriver den israelske avisen Israel Hayom. Sveitsiske tjenestemenn besøkte en flyplass på Golan Høyden ved tre anledninger i 2012, 2013 og 2015 for å overvåke tester av det israelske Hermes 900-flyet som de kjøper for 265 millioner dollar, skriver avisen.

Hermes 900, som er produsert av forsvarsentreprenøren Elbit Systems, er et ubemannet luftfartøy med middels høyde, designet for taktiske oppdrag. Dronen har en utholdenhet på over 30 timer og kan fly i maksimal høyde på 30.000 fot, med et primært oppdrag for rekognosering og overvåking.

Tjenestemennenes besøk, som varte i flere dager, fant sted i et område som Sveits ikke anerkjenner som en del av Israel. Golan Høyden ble okkupert av Israel under krigen i 1967, og senere annektert av Israel. Besøkene fant sted uten at det sveitsiske utenriksdepartementet var informert, skriver Israel Hayom. Sveits har nå bestemt at fremtidige tester vil finne sted på en flyplass i Israel.

annonse

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon