OSLO 20171106. Trine Skei Grande og Terje Breivik (bak) under fremleggelse av Venstres alternative statsbudsjett for 2018. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

Dieselavgiften økes med 60 øre, men i år vil partiet ikke røre bensinavgiften – som skapte slik brudulje i fjor at det ble brudd i forhandlingene.

– Vi gjorde en sabla god jobb i fjor. Det vi gjorde, funker! Biosatsingen fungerer som bare det, og derfor har vi ingenting på bensin i budsjettforslaget. Så bråket var ikke til ingen nytte, sa partileder Trine Skei Grande da hun la fram partiets budsjettforslag mandag.

Tirsdag begynner budsjettsamtalene mellom de fire partiene på borgerlig side. Fra alle partiene kommer det signaler om at stemningen er gemyttlig, og at man har godt håp om unngå de tidvis kaotiske og langtrukne forhandlingene som har preget stortingshøsten de siste årene.

annonse

– Det var et godt utgangspunkt denne gangen fordi regjeringen valgte å følge opp mange av tingene vi ble enige om. Det er ikke så mye støy og omkamper, sa Grande.

Endringer i skatt

Venstre ønsker å omprioritere 28 milliarder kroner, hvorav 12 milliarder er innenfor det samlede skatte- og avgiftsopplegget. Partiet kommer ut på omtrent samme skatte- og avgiftsnivå som regjeringens forslag.

– Det er et omfattende dokument med mange forslag som skiller seg fra regjeringens forslag. Men vi har klart å bli enige før, og det blir vi nok denne gangen også, sier Høyres Nikolai Astrup, leder av finanskomiteen.

For å dekke inn penger til sine kjernesaker som flere lærere, IKT-satsing i skolen, klima og miljø, foreslår Venstre en lang rekke omlegginger.

annonse

Blant annet vil partiet avvikle kontantstøtten, avkorting av pensjonen for gifte og samboende pensjonister økes igjen, egenandelstak 1 og 2 slås sammen til en grense på 3.000 kroner og at sykelønnsordningen legges om ved at arbeidsgivere tar det økonomiske ansvaret for feriepenger.

Vil kutte i AFP

Dessuten vil Venstre kutte den statlige delen av AFP-ordningen. Partiet vil spare inn 1,4 milliarder kroner på kutt i ordningen om avtalefestet pensjon for dem mellom 62 og 67 år.

– Ordningen skal ikke avvikles, men den fungerer ikke som tiltenkt. Det skulle være et målrettet tiltak for å hjelpe sliterne i arbeidslivet, som damer i fysisk krevende pleie- og omsorgsyrker. Svarene vi har fått fra Finansdepartementet viser at det mer og mer har blitt et rent lønnstilskudd til menn som er i jobb og har hatt de mest ordnede formene i arbeidslivet, sa finanspolitisk talsmann Terje Brevik.

Forslaget har ført til reaksjoner hos LO-ledelsen, skriver VG.

– Venstre viser igjen sin manglende forståelse for betydningen av et velorganisert arbeidsliv. Ut over det ønsker vi ikke å gå i detalj om Venstres alternative budsjett, skriver LO-leder Hans Christian Gabrielsen i en epost til avisen.

annonse
Vraker Tesla-avgift

Venstre ønsker også store endringer innen transportsektoren. 1,3 milliarder kroner flyttes fra veiutbygginger og bompengereduksjon til å styrke kollektivtransport, jernbane samt sykkel- og gangveier.

Partiet vil også fjerne forslaget om en egen Tesla-avgift. De vil istedenfor styrke utbyggingen av ladestasjoner.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon