Law enforcement officials works at the scene of a fatal shooting at the First Baptist Church in Sutherland Springs, Texas, on Sunday, Nov. 5, 2017. (Nick Wagner/Austin American-Statesman via AP)
annonse
annonse

26 personer ble drept og 20 såret da en mann åpnet ild med automatgevær mot kirkegjengere i Texas. En en voldsdømt, 26 år gammel eks-soldat skal stå bak. 

Ifølge amerikanske medier, blant dem CBS , hadde Devin Patrick Kelley tjenestegjort i det amerikanske flyvåpenet.

Etter to år ved en flybase i New Mexico fant en militær domstol ham skyldig i å ha mishandlet kona og parets barn, og han og dømt til fengsel i et år. i 2014 ble han kastet ut av forsvaret.

annonse

Søndag formiddag ankom gjerningsmannen First Baptist Church i landsbyen Sutherland Springs i Texas, iført svarte klær og skuddsikker vest, og utstyrt med et Ruger AR-556 automatgevær som han hadde kjøpt i fjor.

Geværet, som Kelley hadde posert med i sosiale medier, er en versjon av standardvåpenet i det amerikanske forsvaret, som kan utstyres med magasin som tar 30 skudd.

Skjøt vilt

Alt før han hadde tatt seg inn i kirken, der messen var i gang, åpnet han ild mot tilfeldige. Deretter gikk han inn og fortsatte og skyte.

annonse

26 mennesker i alderen 5 til 72 år ble drept, 23 av dem inne i kirken og to utenfor. Én av de drøyt 20 som ble såret i skytingen døde etter kort tid på sykehus.

En av naboene til kirken så Kelley flykte etter massakren og åpnet ild mot ham med sitt eget våpen. Kelley mistet da automatgeværet på bakken, men greide å unnslippe i bil han hadde parkert på en bensinstasjon i nærheten.

Funnet død

Mannen som åpnet ild mot ham, skal ha fulgt etter, og Kelley ble kort tid etter funnet skutt og død i bilen, som hadde krasjet. Det er uklart om han ble skutt av forfølgeren, eller om han hadde tatt sitt eget liv.

Kelleys motiv er ikke kjent, men ifølge politikilder skal han ikke ha hatt tilknytning til ytterliggående grupper eller organisasjoner.

Han er heller ikke knyttet til kirken der massakren fant sted, men skal ifølge amerikanske medier i en periode ha vært hjelpelærer ved en bibelskole i Kingsville i Texas, 230 kilometer sør for Sutherland Springs.

Prestens datter

Presten Frank Pomeroy og kona Sherri var utenbys da de mottok den forferdelige nyheten om den 14 år gamle datteren Annabelle var blant de drepte.

– Vi har mistet vår 14 år gamle datter og mange venner i dag, skriver Sherri Pomeroy i en tekstmelding.

Kirkemassakren i Sutherland Springs går inn i historiebøkene som den dødeligste masseskytingen i Texas noensinne. Den kom bare fem uker etter at en 64-åring skjøt og drepte 58 mennesker på et utendørskonsert i Las Vegas.

annonse
Sørger

Over hundre sørgende samlet seg søndag kveld utenfor First Baptist Church, der de tente lys for ofrene. Blant dem var Texas-guvernør Greg Abbott.

En av naboene til kirken, Mike Gonzales, forteller at han vanligvis ikke deltar på gudstjenester, men møtte opp for å vise sin støtte.

– Vi samler oss og ber for ofrene for å vise verden at nå, midt i mørket, er det lys, sa han.

– Psykisk sykdom

USAs president Donald Trump, som for øyeblikket befinner seg i Japan, fordømmer skytingen.

– Vi sørger sammen med alle familiene i Sutherland Springs som er berørt av denne hathandlingen, og vi vil stå sammen med de overlevende mens de kommer seg, skrev han på Twitter.

Senere fulgte han opp og slo fast at USAs liberale våpenlover, der de fleste med letthet kan skaffe seg automatrifler og andre halvmilitære våpen, slett ikke er problemet.

– Vi har mange problemer med psykisk sykdom i landet vårt, men dette har ingenting med våpen å gjøre, sa Trump under en pressekonferanse i Tokyo.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon