Illustrasjonsbilde. Foto: Scanpix
annonse

Aktor ber om sju års fengsel for mannen fra Tysfjord som er tiltalt for å ha utført overgrep mot seks kvinner under dekke av å være sjaman.

annonse
annonse

Mannen i 40-årene er tiltalt for voldtekter og overgrep mot seks kvinner i Tysfjord i Nordland. Blant tiltalepunktene er fem voldtekter samt misbruk av tillits- eller stillingsforhold for å skaffe seg seksuell omgang. Mannen har konsekvent nektet straffskyld for alle tiltalepunktene. Han hevder at overgrepene enten ikke har funnet sted eller at det er snakk om frivillig seksuell omgang.

annonse

I Salten tingrett tirsdag kalte aktor Jorild Steindal mannen en løgner og la ned påstand om sju års fengsel, skriver NRK.

Sjaman og lettere utviklingshemmet

Ifølge tiltalen har mannen utgitt seg for å være sjaman, for så å ha gjennomført seksuell omgang med de fornærmede under påskudd av å skulle samle energi for å kontakte deres avdøde fedre, eller som «behandling» av de fornærmede.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

– De fleste fornærmede var unge da overgrepene fant sted, noen var under 18 år og noen var psykisk utviklingshemmet. Andre var i et forhold til tiltalte som gjorde at de ble sårbare i den situasjonen overgrepene skjedde, ved at han fungerte som en helbreder, sier Steindal til NRK.

I løpet av rettssaken har psykologspesialister undersøkt tiltalte på oppdrag fra retten. Deres konklusjon er at mannen er lettere psykisk utviklingshemmet. Steindal opplyser at påstanden er blitt noe lavere på grunn av denne rapporten.

– Selv om han har den diagnosen, kan han straffes. Men det at skyldevnene er litt mindre, gjør at man oftest får lavere straff, sier hun.

90 saker under etterforskning

Rettssaken som avsluttes i Salten tingrett tirsdag, føyer seg inn i et større sakskompleks som begynte da elleve kvinner og menn fra Tysfjord i juni 2016 delte sine overgrepshistorier i VG. Størstedelen av de angivelige overgrepene har skjedd i kommunen. I etterkant av VGs reportasje startet politiet en storstilt etterforskning.

90 saker etterforskes fortsatt, men politiet regner med å avslutte etterforskningen av de mange overgrepssakene i Tysfjord i Nordland før jul i år. Rundt 40 saker er henlagt, eller i ferd med å bli det på grunn av foreldelse, skrev Avisa Nordland i august.

Tiltalt skal sakene omfatte rundt 70 fornærmede og mer enn 80 mistenke. Etterforskningen mot mannen i 40-årene er den første som har endt med tiltale.

(©NTB)

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.