Oslo 20160201. Stadig flere dømmes i det norske rettsvesen. Norske lover danner grunnlaget for hvordan den straffedømte blir dømt. Norges lover 1687-2014.
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Aktor ber om sju års fengsel for mannen fra Tysfjord som er tiltalt for å ha utført overgrep mot seks kvinner under dekke av å være sjaman.

Mannen i 40-årene er tiltalt for voldtekter og overgrep mot seks kvinner i Tysfjord i Nordland. Blant tiltalepunktene er fem voldtekter samt misbruk av tillits- eller stillingsforhold for å skaffe seg seksuell omgang. Mannen har konsekvent nektet straffskyld for alle tiltalepunktene. Han hevder at overgrepene enten ikke har funnet sted eller at det er snakk om frivillig seksuell omgang.

I Salten tingrett tirsdag kalte aktor Jorild Steindal mannen en løgner og la ned påstand om sju års fengsel, skriver NRK.

Sjaman og lettere utviklingshemmet

Ifølge tiltalen har mannen utgitt seg for å være sjaman, for så å ha gjennomført seksuell omgang med de fornærmede under påskudd av å skulle samle energi for å kontakte deres avdøde fedre, eller som «behandling» av de fornærmede.

– De fleste fornærmede var unge da overgrepene fant sted, noen var under 18 år og noen var psykisk utviklingshemmet. Andre var i et forhold til tiltalte som gjorde at de ble sårbare i den situasjonen overgrepene skjedde, ved at han fungerte som en helbreder, sier Steindal til NRK.

I løpet av rettssaken har psykologspesialister undersøkt tiltalte på oppdrag fra retten. Deres konklusjon er at mannen er lettere psykisk utviklingshemmet. Steindal opplyser at påstanden er blitt noe lavere på grunn av denne rapporten.

– Selv om han har den diagnosen, kan han straffes. Men det at skyldevnene er litt mindre, gjør at man oftest får lavere straff, sier hun.

90 saker under etterforskning

Rettssaken som avsluttes i Salten tingrett tirsdag, føyer seg inn i et større sakskompleks som begynte da elleve kvinner og menn fra Tysfjord i juni 2016 delte sine overgrepshistorier i VG. Størstedelen av de angivelige overgrepene har skjedd i kommunen. I etterkant av VGs reportasje startet politiet en storstilt etterforskning.

90 saker etterforskes fortsatt, men politiet regner med å avslutte etterforskningen av de mange overgrepssakene i Tysfjord i Nordland før jul i år. Rundt 40 saker er henlagt, eller i ferd med å bli det på grunn av foreldelse, skrev Avisa Nordland i august.

Tiltalt skal sakene omfatte rundt 70 fornærmede og mer enn 80 mistenke. Etterforskningen mot mannen i 40-årene er den første som har endt med tiltale.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]