Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

14-åringer i Norge kan mye om demokrati, men forskjellene mellom gutter og jenter har økt. Det viser den nye internasjonale demokratiundersøkelsen.

Den internasjonale demokratiundersøkelsen ICCS (International Civic and Citizenship Education Study) undersøker kunnskaper om demokratiske og samfunnspolitiske spørsmål hos 14-åringer.

Målet er å finnet ut hvordan denne aldersgruppen kjenner til, utøver og forbereder seg på rollen som demokratiske medborgere i dagens og fremtidens samfunn.

Forrige gang undersøkelsen ble gjennomført, var i 2009. Da skåret norske elever høyt på kunnskaper om demokrati og holdninger til demokrati og medborgerskap, og havnet på en 5. plass blant de 37 deltakerlandene.

Den nye undersøkelsen, som ble gjennomført i 2016 og hvor rundt 6.000 elever på 9. trinn fra 148 ungdomsskoler i Norge var med, viser at norske elever har fått mer kunnskap om demokrati side 2009. Norske elever havner også i 2016 på en 5. plass.

– Vi er glade for å se at norske elever har høy kunnskap om demokrati, og at dette har økt siden 2009. Over halvparten av norske 14-åringer er nå på det øverste kunnskapsnivået, og dette er langt over det internasjonale snittet, sier divisjonsdirektør i Utdanningsdirektoratet, Sissel Skillinghaug.

Norge gjør det noe svakere enn de andre nordiske landene, men er etter Sverige det landet i Norden som har hatt størst fremgang. Fra 2009 har imidlertid kjønnsforskjellene i Norge økt. Selv om det har vært en fremgang for alle elever, har jentene økt sitt forsprang, og kunnskapsgapet har økt.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]