Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

I oktober kom det bare 175 asylsøkere til Norge, viser tall Utlendingsdirektoratet (UDI) la fram mandag.

I september kom det 183 asylsøkere, og ankomsttallene har i flere måneder ligget stabilt på litt under 50 nye asylsøkere per uke.

Til sammen er det kommet 3.236 asylsøkere til Norge i årets ti første måneder. Bare snaut 2.000 har tatt seg hit på egen hånd. Resten, 1.252 søkere, er overført til Norge fra Hellas og Italia gjennom Norges frivillige deltakelse i EUs relokaliseringsordning.

I mai anslo UDI at det ville komme 3.000 ordinære asylsøkere til Norge i 2017. I oktober ble anslaget nedjustert til 2.500.

Færre på mottak

UDI forklarer nedjusteringen med at det kom færre asylsøkere i sommermånedene enn ventet. De tror det lave ankomstnivået vil vare ut året. I tillegg halveres tallet for ordinære asylsøkere som ventes i 2018, fra 6.000 til 3.000.

Vi må tilbake til 1997 for å finne så lave asylsøkertall. Det året søkte om lag 2.300 personer asyl her i landet.

Belegget på asylmottakene er mer enn halvert i år – i januar bodde det 12.700 personer på norske mottak. Ved utgangen av oktober var tallet redusert til 6.200. Om lag 1.500 av beboerne har fått endelig avlslag og har plikt til å forlate landet, mens 2.600 personer ventet på svar på asylsøknaden eller på svar på klage etter avslag. Resten ventet på bosetting i en kommune.

Mange familiegjenforeninger

Tallet på familiegjenforeninger ligger stabilt høyt, selv om asylsøkertallene faller. Så langt i år har 12.352 personer fått komme til Norge som familieinnvandrere. Her topper borgere fra Syria og Eritrea listen med henholdsvis 2.468 og 1.337 innvandrere i årets ti første måneder. Godt over halvparten av asylsøkerne som er kommet til Norge i år, kommer også fra disse to landene.

Til sammenligning kom det 12.600 familieinnvandrere til Norge i 2015 og 15.300 i fjor.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]