Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman attends the Future Investment Initiative (FII) conference in Riyadh, on October 24, 2017. The Crown Prince pledged a "moderate, open" Saudi Arabia, breaking with ultra-conservative clerics in favour of an image catering to foreign investors and Saudi youth. "We are returning to what we were before -- a country of moderate Islam that is open to all religions and to the world," he said at the economic forum in Riyadh. / AFP PHOTO / FAYEZ NURELDINE
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Saudi-Arabias unge kronprins, Mohammed bin Salman, har satt i gang en storstilt aksjon for å kvitte seg med politiske motstandere i landet – flere høytstående prinser og prominente forretningsmenn i al-Saud familien har blitt arresterte og satt i husarrest bare i løpet av de siste dagene. Kronprinsen har nå mange fiender i landet og den politiske fremtiden til det relativt stabile kongeriket er mer usikkert enn noen sinne.

Ifølge Bruce Riedel, en ekspert på den arabiske halvøy, har bin Salman nå “brutt med de tradisjonelle mønstrene av konsensuspolitikk i den kongelige familien og utfallet blir sannsynligvis et veldig mindre stabilt kongerike med en stadig mer impulsiv og uberegnelig politikk.” ”Saudi-Arabia har siden tidlig på 1960-tallet, vært en av de mest stabile og forutsigbare spillerne i Midtøsten…. Det har vært et trygt sted å reise og investere, men alt dette ser [nå] ut til å være i tvil,” argumenterer Riedel.

President Trump, på sin side, gir bin Salman sin fulle støtte for handlingene. Rett etter at arrestasjonene hadde blitt kjent for allmenheten, twitret Trump at han: ”har stor tillit til kong Salman og kronprinsen i Saudi-Arabia, de vet nøyaktig hva de gjør …” Trump fortsatte i neste tweet: “… ” Noen av dem som har blitt hardt behandlet, har ’melket’ landet sitt i årevis!”

Ifølge Riedel, kan en slik betingelsesløs støtte ha store konsekvenser for USA. Gitt Saudi-Arabias sentrale plass i internasjonale oljemarkeder, er USA (og resten av verden) best tjent med stabilitet i landet. Ved å gi bin Salman en fri hånd til å slå hardt ned på politiske motstandere, risikerer Trump-administrasjon å dyrke ustabilitet i landet i tiden fremover: ”Trump-administrasjonen har bundet USA til den impulsive unge kronprinsen i Saudi-Arabia, og synes å være ganske uvitende om farene. Men de vokser hver dag,” forklarer Riedel.

 

Les mer:

The Daily Beast. Trump’s Bet on Saudis Looks Increasingly Dangerous, and the $110 Billion Payoff? Unlikely, 6. november 2017.

 

 

 

 

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]