Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Aps Hadia Tajik ville vite hvorfor arbeidsminister har gått fra å snakke om «slavekontrakter» til «fleksibilitet» om forholdene i bemanningsbransjen.

Arbeidsminister Anniken Hauglie ble grillet om forholdene i bemanningsbransjen da hun stilte i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

Hauglie la i sommer fram tre høringsforslag for å regulere bruken av midlertidige og skal snart legge fram sine endelige forslag for Stortinget. Ap-nestleder og Aps arbeidspolitiske talskvinne Hadia Tajik er bekymret for signalene statsråden har gitt i intervjuer den siste tiden:

– I valgkampen brukte arbeidsministeren ord som «slavekontrakter» om arbeidsforholdene i bemanningsbransjen. Nå er valgkampen over, og nå sier arbeidsministeren i et intervju at hennes foreløpige konklusjon er at bemanningsselskapene skal få økt adgang til å bruke midlertidige ansettelser, og at de heller ikke trenger å forplikte seg til et bestemt antall timer arbeid per uke eller måned, fordi det trengs «en viss fleksibilitet» i arbeidsmarkedet, uttalte Tajik.

Hun anklaget Hauglie til å bare gi fleksibilitet til bedriftene og ikke de ansatte, og spurte statsråden om hvorfor hun setter «ideen om fleksibilitet» høyere enn virkeligheten til arbeidstakernes behov for forutsigbarhet og trygghet.

Hauglie svarte at hun står fast ved det hun tidligere har sagt om at bruken av innleie i en del tilfeller er bekymringsfull, særlig i noen bransjer, og viste til at regjeringen i juni har lagt fram tre forslag for å bedre regulere bruken av midlertidige ansatte.

Tajik sier hun mener tiltakene ikke står i stil med problemets omfang. Ap har selv levert et forslag der de foreslår å forby innleie på visse vilkår og i de geografiske mest utsatte områdene og i de mest utsatte bransjene.

– Vi mener det er feil å forby innleie. Det vil innebære at bedriftene må være topp bemannet hele tiden som om ordrebøkene hele tiden er fulle. Eller så må de si opp folk i stille perioder, og det synes jeg heller ikke er en god løsning, uttalte Hauglie.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]