Oslo 20150811. Valglokalet i Oslo rådhus tirsdag. Illustrasjonsbilder i forbindelse med kommunestyre- og fylkestingsvalget 2015. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Hele 32 prosent av velgerne skiftet parti ved stortingsvalget i høst. Arbeiderpartiet mistet 100.000 velgere til SV og Sp i sitt nest dårligste valg siden 1924.

Det viser tallene fra velgerundersøkelsen som Statistisk sentralbyrå (SSB) og Institutt for samfunnsforskning har gjennomført.

Venstre, som fikk en oppslutning på 4,4 prosent ved valget i høst, beholdt bare 34 prosent av velgerne fra fire år tidligere, viser foreløpige tall. For Miljøpartiet De Grønne var andelen 44 prosent. Disse to partiene hadde i særklasse de minst lojale velgerne.

Senterpartiet beholdt 86 prosent av de velgerne de hadde i 2013, mens Rødt beholdt 84 prosent av sine velgere fra forrige stortingsvalg.

Mistet 100.000 velgere

Også Høyres velgere er lojale, partiet beholdt 70 prosent av sine velgere, mens for Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet er tallet for begge partier 67 prosent. KrF beholdt 64 prosent og SV 60 prosent av sine velgere sammenlignet med forrige stortingsvalg.

– Ap har mistet 63.000 velgere til Senterpartiet og 40.000 velgere til SV. Det er ikke så overraskende gitt valgresultatet, men likevel de to største velgervandringene ved dette valget, sier Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til VG.

Velgervandringer mellom partier som ideologisk ligger nær hverandre, er hyppigere enn vandringer på tvers av «blokkene», skriver SSB.

Blokkvalget

Rødt og Arbeiderpartiet utveksler da også flest velgere med partier på rødgrønn side, mens Høyre og Fremskrittspartiet utveksler flest med partier på borgerlig side. SV og MDG taper begge stemmer til Rødt, men vinner samtidig stemmer fra Venstre.

SV og Sp vinner imidlertid stemmer fra begge sider, mens KrF taper til begge.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]