Loutro 20160910 Loutro på sørsiden av Kreta i Hellas. Landsbyen er uten veiforbindelse og kan kun nås med båt eller til fots. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Frykt for terror har påvirket reisevanene til en firedel av befolkningen det siste året, ifølge en undersøkelse. Det er færre enn i fjor.

En undersøkelse Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) har gjort for reisebyrået Ticket, viser at terror er den faktoren som i størst grad har påvirket reisevanene til de spurte det siste året.

25 prosent svarer at terrorhandlinger eller terrortrusler har påvirket reisevanene, men tallet går ned fra 33 prosent i en tilsvarende undersøkelse fjor. 8 prosent av de spurte svarer at den politiske situasjonen har hatt innvirkning på vanene, mens 7 prosent svarer at flyktningsituasjonen har spilt inn.

Nærmere halvparten (46 prosent) sier at ingen hendelser i omverden har påvirket reisevanene det siste året.

Lengter etter sol og varme

Undersøkelsen har også kartlagt om folk planlegger å reise utenlands til vinteren og i så fall hvorfor. 54 prosent har planlagt en privatreise til utlandet i vinter, og ikke overraskende svarer 38 prosent av dem at de gjør det for «å få mer sol og varme».

De spurte har hatt muligheten til å gi flere svar på spørsmålet, og blant de andre populære årsakene til reisen er «for å få kvalitetstid med min partner» (25 prosent), «for å få oppleve en annen kultur/eventyr» (23 prosent), «for å få ny energi midt på vinteren» (21 prosent) og «for å få kvalitetstid med familien (13 prosent).

Flykter fra «kjedelig hverdag»

Kvinner oppgir i større grad enn menn at de reiser bort for å få kvalitetstid med familien. 18 prosent av kvinnene sier at dette er en årsak til at de planlegger en utenlandsreise i vinter, mens bare 8 prosent av mennene svarer det samme.

10 prosent av de spurte svarer at de reiser utenlands «for å komme bort fra den kjedelige hverdagen».

Til sammen er 1.026 personer i alderen 18 til 79 år spurt i undersøkelsen. Den blir publisert sammen med reisebyrået Tickets egen statistikk over bookinger for vinteren, som viser at Spania er det mest populære reisemålet, etterfulgt av Thailand og Storbritannia.

Antall reiser til Storbritannia øker med 76 prosent fra samme periode i fjor, til tross for flere terrorangrep det siste året.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]