FILE - In this July, 23, 2017 file photo, Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman poses while meeting with Turkey's President Recep Tayyip Erdogan in Jiddah, Saudi Arabia. Saudi Arabia's King Salman on Saturday, Nov. 11 2017, removed a prominent prince who headed the National Guard, replaced the economy minister and announced the creation of a new anti-corruption committee. (Presidency Press Service/Pool Photo via AP, File)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Den offisielle begrunnelsen for pågripelsene er anklager om korrupsjon, men den virkelige årsaken kan ha vært intern maktkamp, tror menneskerettighetsorganisasjonen.

Sarah Leah Whitson, som leder Human Rights Watchs virksomhet i Midtøsten, viser til at pågripelsene fant sted samme natt som Saudi-Arabias mektig kronprins etablerte en såkalt antikorrupsjonskomité.

Maktkamp

– Det er bekymringsfullt at saudiarabiske myndigheter gikk til en slik massepågripelse uten nærmere grunngivelse, sier Whitson.

– Mens mediene i Saudi-Arabia framstiller dette som ledd i kronprins Mohammed bin Salmans kamp mot korrupsjon, kan massearrestasjonen tyde på at dette mer dreier seg om intern maktkamp, sier hun.

Human Rights Watch ber saudiarabiske myndigheter straks legge fram opplysninger om hvilke beviser pågripelsene bygger på.

Rivaler

Blant de pågrepne er Salah Kamel, en av verdens rikeste menn og en kjent støttespiller for president Bashar al-Assad i Syria. Saudi-Arabia støtter flere av opprørsgruppene som forsøker å styrte Assad.

Nasjonalgardens øverstkommanderende, prins Mutaib bin Abdullah, er også pågrepet. Han har også markert seg som en motstander av støtten til syriske opprørere, samt til kronprinsens krigføring i Jemen.

– Han var den eneste prinsen i regjeringen som kunne utfordre kronprins Mohammed bin Salman åpent. Med ham ute av bildet, har kronprinsen fjernet alle rivaliserende fraksjoner, sa professor Stéphane Lacroix ved Sciences Po i Paris til Washington Post tidligere i uka.

NTB-AFP

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]