U.S. Secretary for Defense Jim Mattis, center right, speaks with NATO Secretary General Jens Stoltenberg, center left, after a group photo of NATO defense ministers at NATO headquarters in Brussels on Wednesday, Nov. 8, 2017. U.S. Defense Secretary Jim Mattis and his NATO counterparts started two days of talks in Brussels looking to expand the military alliance's command structure and drum up more troop contributions for Afghanistan. (AP Photo/Virginia Mayo)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

NATOs forsvarsministre har vedtatt at det skal opprettes to nye kommandoer og en egen operasjonssentral for trusler i det digitale rommet.

– I dag ble vi enige om rammene for en tilpasset kommandostruktur, sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg da han møtte pressen etter dag én av NATOs forsvarsministermøte i Brussel.

Hovedgrepene i den nye kommandostrukturen er at det skal opprettes to nye kommandoer. Den ene skal sikre forsyningslinjene til sjøs over Atlanterhavet, mens den andre skal arbeide for å sette NATO i stand til å flytte militære styrker raskere gjennom Europa.

I tillegg skal det opprettes en egen operasjonssentral for trusler i det digitale rommet, ifølge Stoltenberg.

Bakteppet er den økte trusselen fra Russland, uro i nærområdene i sør og et ønske om å gjøre Europa mindre avhengig av USAs beskyttelse.

– Vi har et mer selvhevdende Russland. Det at Russland har tatt et landområde fra et annet europeisk land, må vi ta på alvor, påpeker forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

Han mener det nå er riktig av NATO å legge større vekt på forsvar av Europa etter en periode der alliansen har brukt store krefter på operasjoner ute.

– Vi må bygge et forsvarssamarbeid i NATO-alliansen som tar opp i seg at det er en ny sikkerhetspolitisk situasjon, sier Bakke-Jensen til NTB.

Han mener den nye atlantiske kommandoen er en seier for Norge.

– For oss er denne viktig rett og slett fordi vi har store havområder og kyst mot Atlanterhavet, sier Bakke-Jensen.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]