U.S. Secretary for Defense Jim Mattis, center right, speaks with NATO Secretary General Jens Stoltenberg, center left, after a group photo of NATO defense ministers at NATO headquarters in Brussels on Wednesday, Nov. 8, 2017. U.S. Defense Secretary Jim Mattis and his NATO counterparts started two days of talks in Brussels looking to expand the military alliance's command structure and drum up more troop contributions for Afghanistan. (AP Photo/Virginia Mayo)
annonse

NATOs forsvarsministre har vedtatt at det skal opprettes to nye kommandoer og en egen operasjonssentral for trusler i det digitale rommet.

annonse
annonse

– I dag ble vi enige om rammene for en tilpasset kommandostruktur, sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg da han møtte pressen etter dag én av NATOs forsvarsministermøte i Brussel.

annonse

Hovedgrepene i den nye kommandostrukturen er at det skal opprettes to nye kommandoer. Den ene skal sikre forsyningslinjene til sjøs over Atlanterhavet, mens den andre skal arbeide for å sette NATO i stand til å flytte militære styrker raskere gjennom Europa.

I tillegg skal det opprettes en egen operasjonssentral for trusler i det digitale rommet, ifølge Stoltenberg.

annonse
annonse

Bakteppet er den økte trusselen fra Russland, uro i nærområdene i sør og et ønske om å gjøre Europa mindre avhengig av USAs beskyttelse.

– Vi har et mer selvhevdende Russland. Det at Russland har tatt et landområde fra et annet europeisk land, må vi ta på alvor, påpeker forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

Han mener det nå er riktig av NATO å legge større vekt på forsvar av Europa etter en periode der alliansen har brukt store krefter på operasjoner ute.

– Vi må bygge et forsvarssamarbeid i NATO-alliansen som tar opp i seg at det er en ny sikkerhetspolitisk situasjon, sier Bakke-Jensen til NTB.

Han mener den nye atlantiske kommandoen er en seier for Norge.

– For oss er denne viktig rett og slett fordi vi har store havområder og kyst mot Atlanterhavet, sier Bakke-Jensen.

(©NTB)

Google har blokkert alle annonsene på Resett.
Vi trenger din hjelp for å overleve!

kr.
Velg betalingsmetode
Personelig informasjon

Totalt bidrag: kr. 200,00 One Time

Du kan også støtte oss på Vipps nummer 124526.

Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.

SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du her.Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.