NATO oppretter nye hovedkvarterer

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg hilser på USAs forsvarsminister Jim Mattis under fotoseansen på NATOs forsvarsministermøte i Brussel. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i bakgrunnen. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix

NATOs forsvarsministre har vedtatt at det skal opprettes to nye kommandoer og en egen operasjonssentral for trusler i det digitale rommet.

– I dag ble vi enige om rammene for en tilpasset kommandostruktur, sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg da han møtte pressen etter dag én av NATOs forsvarsministermøte i Brussel.

Hovedgrepene i den nye kommandostrukturen er at det skal opprettes to nye kommandoer. Den ene skal sikre forsyningslinjene til sjøs over Atlanterhavet, mens den andre skal arbeide for å sette NATO i stand til å flytte militære styrker raskere gjennom Europa.

I tillegg skal det opprettes en egen operasjonssentral for trusler i det digitale rommet, ifølge Stoltenberg.

Bakteppet er den økte trusselen fra Russland, uro i nærområdene i sør og et ønske om å gjøre Europa mindre avhengig av USAs beskyttelse.

– Vi har et mer selvhevdende Russland. Det at Russland har tatt et landområde fra et annet europeisk land, må vi ta på alvor, påpeker forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

Han mener det nå er riktig av NATO å legge større vekt på forsvar av Europa etter en periode der alliansen har brukt store krefter på operasjoner ute.

– Vi må bygge et forsvarssamarbeid i NATO-alliansen som tar opp i seg at det er en ny sikkerhetspolitisk situasjon, sier Bakke-Jensen til NTB.

Han mener den nye atlantiske kommandoen er en seier for Norge.

– For oss er denne viktig rett og slett fordi vi har store havområder og kyst mot Atlanterhavet, sier Bakke-Jensen.

(©NTB)


Publisert: nov 9, 2017 @ 7:27 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.