Illustrasjonsbilde. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
Del saken
 • 153
 •  
 •  
 •  
 •  

Det er stadig økende tendenser til vold mot lærere, påført av elever, i den norske skolehverdagen. Mandag forrige uke kunne NTB opplyse om at det i en undersøkelse kommer frem at så mange som halvparten av lærerne i barneskolen utsettes for vold av elever.

Utdanningsforbundet har omtalt saken på sine nettsider, der de blant annet trekker frem en studie utført av førsteamanuensis ved HIOA, Børge Skåland. Det ble gjort intervjuer av lærere der man gikk i dybden på problematikk knyttet til trusler og fysisk vold. Det fremkommer blant annet at lærere blir utsatt for trusler som for eksempel “stryker du meg, så havner du på sykehus” og slag med jernrør.

Færre menn blant lærerne. Er det en sammenheng?

Samtidig er det færre mannlige lærere både i grunnskolen og på videregående skoler. VG kunne allerede i 1999 melde at hele 68% av lærerne på barneskolen var kvinner. I år er kun om lag 25% av kontaktlærerne menn, ifølge tall fra GSI.

Resett er interessert i om økningen i volden mot lærerne kan ha en sammenheng med at stadig færre av lærerne er menn og at kvinneandelen øker.

Børge Skåland er førsteamanuensis ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier ved HIOA. Han ønsker ikke å kommentere spørsmål vedrørende kvinneperspektivet i saken, og henviser til skriftlig materiale.

– Spørsmålene fremstår som noe overfladiske og useriøse, sier han til Resett, før han tilbyr seg å sende oss skriftlig materiale.

Tabu for lærere å bli utsatt for vold

I et skriv kalt “Skam og tabu knyttet til vold mot lærere” siteres han blant annet slik:

– Du forteller ikke klassen din at du ble voldtatt på vei hjem fra en fest. Du kan regne med spørsmål om hvor mye alkohol du hadde drukket, hvor kort kjolen din var. På samme måte kan lærere som blir utsatt for vold oppleve spørsmål som hva du gjorde i forkant av hendelsen. Provoserte du eleven unødig? Kan det være din skyld at han/hun ble voldelig? Som lærer kan en føle skam eller skyld etter slike hendelser.

Det fremgår av dokumentet Resett har fått tilgang til at Skåland skal ha dybdeintervjuet 14 lærere. Det skal ha vært både menn og kvinner blant disse.

Resett har søkt Utdanningsforbundet for en kommentar på saken. De har hittil ikke kommentert fenomenet og har unnlatt å svare på henvendelser fra Resett.

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 153
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]