A protestor holds an independence flag during a demonstration in downtown Barcelona, Spain, Wednesday, Nov. 8, 2017. A worker's union has called for a general strike Wednesday in Catalonia. The regional government was sacked by Madrid and many of its members jailed in a rebellion probe after pushing ahead with secession from Spain. (AP Photo/Santi Palacios)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Men en eventuell grunnlovsendring blir ikke aktuelt før velgere i hele Spania har stemt over forslaget i en folkeavstemning, opplyser utenriksminister Alfonso Dastis til BBC onsdag.

– Vi har nedsatt en komité i nasjonalforsamlingen som vurderer muligheten for en lovendring som i større grad imøtekommer ønskene til deler av den katalanske befolkningen, sier Dastis.

– Vi erkjenner at det er en politisk situasjon som fortjener å bli sett på, men i alle tilfeller er det klart at avgjørelsen vil måtte tas av alle spanjoler, sier han videre.

Samme dag opphevet Spanias grunnlovsdomstol den katalanske uavhengighetserklæringen som ble vedtatt av den katalanske regionsforsamlingen 27. oktober.

Etter uavhengighetserklæringen ble selvstyret i Catalonia midlertidig satt til side, regionforsamlingen oppløst og den katalanske regjeringen avsatt.

Onsdagens kjennelse kom samtidig som katalansk fagbevegelse oppfordret til generalstreik i regionen nordøst i Spania. Den førte til stans i lokaltogtrafikken, samt sperring av flere veier.

I forbindelse med streiken samlet titusener av demonstranter seg i sentrum at Barcelona for å protestere mot fengslingen av en rekke katalanske politikere som nå er siktet for oppvigleri og opprør.

Den katalanske uavhengighetserklæringen ble vedtatt med 70 mot 10 stemmer, men avstemningen ble boikottet av opposisjonen. Regionforsamlingen har i alt 135 representanter.

NTB-AFP

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]