Illustrasjonsbilde. (AP Photo/Denis Tyrin)
Del saken
  •  
  •  
  •  

Protester fant sted mandag 6. november i Kazan – hovedstaden til den russiske føderale ”etniske” republikken Tatarstan. Demonstrantene krevde at tatarisk får en større plass i det offentlige rom.

Ifølge Radio Free Europe/ Radio Liberty krevde demonstrantene at sentralregjeringen i Moskva og regionale styresmakter i Kazan respekterer grunnloven til Tatarstan – hvor de tatarske og russiske språkene offisielt er likestilt. De krevde at undervisning i tatarisk blir obligatorisk i alle skoler og at alle embetsmenn regionen må være flytende i språket.

Slike krav faller ikke i god jord hos Tatarstans etniske russere som utgjør cirka 40 % av befolkningen i regionen: Flere russisk-talende foreldre har krevd at styresmaktene slutter å påtvinge barna deres obligatoriske studier av andre språk enn det russiske.

Russlands president, Vladimir Putin, virker å dele denne oppfatningen: I juli i år sa han at det er “utillatelig å tvinge noen til å lære et språk som ikke er [hans eller hennes] morsmål, samt å kutte i timene til russisk språk [-opplæring i skolene] i Russlands etniske republikker.”

 

Les mer:

Radio Free Europe, Radio Liberty. Protesters In Kazan Demand Schools Teach Tatar Language, 6. november 2017.

 

 

 

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]