Oslo 20171109. Statsminister Erna Solberg med fakkel under markeringen av Krystallnatta på Youngstorget i Oslo. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
annonse

Flere hundre gikk i fakkeltog i Oslo til minne om krystallnatten i 1938, som markerte en dramatisk opptrapping av jødeforfølgelsen i Tyskland.

annonse

Statsminister Erna Solberg var blant dem som deltok i markeringen og gikk i fakkeltog torsdag kveld.

annonse

Det var 200 påmeldte, og 800 interesserte i forkant av arrangementet. Fakkeltoget startet på Youngstorget, og ferden endte ved Nationaltheatret, der Solberg holdt en liten appell.

Før markeringen sa Solberg at man også må rette oppmerksomhet mot de samfunnsendringene som skjedde i forkant av Krystallnatten, da det vokste fram en slags aksept om at jøder var en fiende i samfunnet.

– Vi må snakke om at det begynte lenge før, for å forstå hvordan det kunne ende så forferdelig som det gjorde, sa statsministeren til TV 2.

annonse
annonse

Det er i år 79 år siden Krystallnatten fant sted natten mellom 9. og 10. november, 1938. Da iverksatte den nazistiske tyske regjeringen omfattende voldshandlinger mot jøder og jødisk eiendom i Tyskland og Østerrike.

Navnet Krystallnatten refererer til mengdene glasskår fra vindusruter i de jødisk-eide butikkene som ble knust i løpet av natten.

Nazistene brukte selv propagandaordet Rikskrystallnatten om hendelsen. I mange historiebøker blir navnet Novemberpogromen brukt i stedet.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.