This Sept. 15, 2017, satellite image released by Human Rights Watch shows what they say is building fires and smoke plumes in at least six villages along the coast in Maungdaw Township , Myanmar. The newly released satellite images reveal that at least 288 villages were partially or totally destroyed by fire in the northern Rakhine State in Burma since August 25, 2017, Human Rights Watch said Tuesday. (Human Rights Watch/Planet via AP)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Når flere verdensledere samles til APEC-toppmøtet i Vietnam, ber Human Rights Watch (HRW) om at menneskerettssituasjonen i regionen står høyt på agendaen. 

Asia-direktør Brad Adams i Human Rights Watch (HRW) trekker blant annet fram krisen rohingya-muslimene står overfor og kaller det «en av de verste menneskerettskatastrofene i Asia de seneste årene».

– Den krever felles og global handling, sier Adams.

Siden slutten av august er over 600.000 rohingyaer drevet på flukt fra Myanmar til nabolandet Bangladesh, noe som har utløst en humanitær krise.

– Målrettede sanksjoner

FN har slått fast at rohingyaene er utsatt for etnisk rensing i delstaten Rakhine, og flere statsledere har anklaget Myanmars regjeringshær for folkemord. Hærledelsen avviser anklagene og hevder at militæroffensiven i Rakhine kun er rettet mot rohingya-opprørere.

– Verdenslederne bør ikke reise hjem igjen fra disse møtene uten å bli enige om målrettede sanksjoner for å presse Myanmar til å få en slutt på overgrepene og slippe inn uavhengige observatører og hjelpeorganisasjoner, sier Adams.

Narkotika-offensiv

Samarbeidsorganisasjonen for Asia og Stillehavsregionen (APEC) består av 21 land, som til sammen står for 60 prosent av verdens bruttonasjonalprodukt. Toppmøtet holdes denne gangen i den vietnamesiske byen Danang.

HRW mener APEC-lederne også burde ta opp vertslandets fengsling av dissidenter og menneskerettsforkjempere, samt filippinske myndigheters pågående kamp mot narkotika.

Flere tusen filippinere har mistet livet under en nærmest permanent offensiv mot narkotika og kriminelle miljøer, noe president Rodrigo Duterte lovet å gjennomføre dersom han ble valgt.

– Utbredte drap på narko-mistenkte uten rettssak er ikke bare ulovlig, det er virkningsløst og grusomt, sier Adams.

Duterte har på forhånd varslet hva han kommer til å svare dersom andre statsledere tar opp menneskerettigheter med ham.

– Hold deg unna, det har ikke du noe med.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]