An image shows the German share price index DAX at the German stock exchange in Frankfurt April 16, 2009. REUTERS/Johannes Eisele (GERMANY BUSINESS)
Del saken
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  

Det tyske globale bank- og finansselskapet Deutsche Banks strategiske valutaanalytiker, dr. Gautam Kalani, har utarbeidet en rapport over hvilke valutaer som for tiden er de sterkeste i verden. På førsteplassen kommer verken dollar, euro eller pund, men kinesisk yen. Og kanskje overraskende for noen kommer valutaen fra et lite land som Israel på andre plass, skriver Israel Hayom.

Kalani skriver i rapporten at shekelen de siste 12 månedene har styrket seg med 6,1% mot valutaene til Israels viktigste handelspartnere, for eksempel amerikanske dollar, britiske pund, euro og yen. Rapporten slår fast at den israelske valutaen nærmer seg historisk høye nivåer. Shekelen er så sterk at den kan undergrave den israelske eksporten.

Shekelen styrker seg til tross for fortsatt innkjøp av utenlandsk valuta av Israels bank og selv om Israels 0,1 prosent rente er mer enn 1% lavere enn US Federal Reserves, som er på 1,25%, og selv om Israels Bank ikke projiserer rentestigning før slutten av 2018, skriver den israelske næringslivsavisen Globes.

Kalani sier til Globes at et stort spekter av spekulativ aktivitet var en av årsakene til styrken av shekelen i første halvår. Han mener shekelen er overpriset med 9,2-10%.

Den israelske økonomien har vært solid over lengre tid. Mens gjennomsnittsveksten for medlemslandene i «Organisasjonen for økonomisk samarbeid» i 2016 var på 1,7 prosent, vokste den israelske økonomien med 4 prosent, ifølge det israelske statistiske sentralbyrået.

Det internasjonale pengefondet (IMF) hevet i forrige måned vekstprognosen for Israels økonomi. Pengefondet regner nå med 3,1% vekst i det israelske bruttonasjonalproduktet i 2017 og 3,4% BNP-vekst i 2018. I april-rapporten forutså IMF 3% BNP-vekst i både 2017 og 2018.

IMFs økonomer spår i sin siste rapport 0,2% inflasjon i Israel i år og 0,5% i 2018, De tre foregående årene 2014 til 2016 hadde Israel en negativ inflasjon.

Israel har de siste årene skåret høyt og lagt stabilt på de internasjonale kredittratingbyråenes langsiktige kredittratingen.

 

 

 

 

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]