An image shows the German share price index DAX at the German stock exchange in Frankfurt April 16, 2009. REUTERS/Johannes Eisele (GERMANY BUSINESS)
annonse
annonse

Det tyske globale bank- og finansselskapet Deutsche Banks strategiske valutaanalytiker, dr. Gautam Kalani, har utarbeidet en rapport over hvilke valutaer som for tiden er de sterkeste i verden. På førsteplassen kommer verken dollar, euro eller pund, men kinesisk yen. Og kanskje overraskende for noen kommer valutaen fra et lite land som Israel på andre plass, skriver Israel Hayom.

Kalani skriver i rapporten at shekelen de siste 12 månedene har styrket seg med 6,1% mot valutaene til Israels viktigste handelspartnere, for eksempel amerikanske dollar, britiske pund, euro og yen. Rapporten slår fast at den israelske valutaen nærmer seg historisk høye nivåer. Shekelen er så sterk at den kan undergrave den israelske eksporten.

Shekelen styrker seg til tross for fortsatt innkjøp av utenlandsk valuta av Israels bank og selv om Israels 0,1 prosent rente er mer enn 1% lavere enn US Federal Reserves, som er på 1,25%, og selv om Israels Bank ikke projiserer rentestigning før slutten av 2018, skriver den israelske næringslivsavisen Globes.

annonse

Kalani sier til Globes at et stort spekter av spekulativ aktivitet var en av årsakene til styrken av shekelen i første halvår. Han mener shekelen er overpriset med 9,2-10%.

Den israelske økonomien har vært solid over lengre tid. Mens gjennomsnittsveksten for medlemslandene i «Organisasjonen for økonomisk samarbeid» i 2016 var på 1,7 prosent, vokste den israelske økonomien med 4 prosent, ifølge det israelske statistiske sentralbyrået.

Det internasjonale pengefondet (IMF) hevet i forrige måned vekstprognosen for Israels økonomi. Pengefondet regner nå med 3,1% vekst i det israelske bruttonasjonalproduktet i 2017 og 3,4% BNP-vekst i 2018. I april-rapporten forutså IMF 3% BNP-vekst i både 2017 og 2018.

annonse

IMFs økonomer spår i sin siste rapport 0,2% inflasjon i Israel i år og 0,5% i 2018, De tre foregående årene 2014 til 2016 hadde Israel en negativ inflasjon.

Israel har de siste årene skåret høyt og lagt stabilt på de internasjonale kredittratingbyråenes langsiktige kredittratingen.

 

 

 

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon