OSLO 20150924. Illustrasjonsbilde av aviser. Papiraviser. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Del saken
  •  
  •  
  •  

Norsk presse er bekymret for kildevernet når EUs nye personvern-reglement vil gi Datatilsynet tilgang til intern informasjon i redaksjonene.

Det nye personvern-reglementet General Data Protection Regulation (GDPR) skal styrke personvernet og gjøre det mulig for privatpersoner å få personopplysninger slettet fra selskapers databaser. Den trer i kraft 25. mai neste år.

Norsk Presseforbund, NRK og TV 2 sier til Klassekampen at teksten i den nye loven kan utfordre kildevernet.

– Vi frykter rett og slett at kilder vil kunne blåses hvis det åpnes for at Datatilsynet og Personvernombudet får tilgang til redaksjonene, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen.

– Når journalister arbeider med hemmelige kilder, må dette arbeidet være unntatt innsyn, ikke minst fra offentlige myndigheter. Kildene som tar kontakt med journalister, må kunne føle seg hundre prosent sikre på at deres identitet ikke blir avslørt for andre, sier juridisk direktør i NRK, Olav A. Nyhus.

TV 2s advokat Theo Jordahl mener kildevernet ikke er godt nok ivaretatt i lovteksten fra departementet. Han mener loven kan tolkes slik at det vil gis unntak for redaksjonene, men mener formuleringen gir rom for tvil.

Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening har også uttrykt bekymring for at kildevernet ikke vil bli godt nok ivaretatt.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]