Logo of the Twitter and Facebook are seen through magnifier on display in this illustration taken in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, December 16, 2015. Broker's survey shows Twitter losing share to faster growing competitors such as Facebook's Instagram and Snapchat, despite co's multiple product and partnership launches this year, analysts write in note. REUTERS/Dado Ruvic
annonse
annonse

De fleste har hørt uttrykket ”Google er din beste venn” – men stemmer det?

Google er verdens største søkemotor. De lagrer alt du søker etter. De har full tilgang til innholdet i din Gmail, samt det du har liggende på Google Drive. Dette kan de kombinere for å gi deg et best mulig søk. Det gjøres ved hjelp av stadig bedre programmerte algoritmer (fremgangsmåter) som sammenligner relevant informasjon de har tilgjengelig. Dette er jo fremragende på mange måter, om bare Google var fullstendig uavhengig og apolitisk.

Dessverre er ikke så tilfelle. Allerede i 2010 fantes det mange oppslag om at Google har begynt å sensurere på vegne av forskjellige land. Å skjule ”Hvordan lage en bombe, skjule et lik etc.” er forståelig, men ikke å gjemme unna informasjon av politisk karakter. Av én eller annen grunn favoriserer de den politiske venstresiden.

annonse

Hvem bør avgjøre hva som skal sensureres – og hvorfor?

Evan Williams, en av grunnleggerne av Twitter, sa han beklaget hvis det var riktig at Twitter hadde bidratt til at Trump vant valget. Det er heller ingen som noensinne har hatt et større mediatrykk mot seg i en presidentkampanje, enn Trump. Twitter og Facebook har også bidratt med å spre politisk propaganda, inkludert å slette 30.000 kontoer rett før valget i Frankrike og i Tyskland. WikiLeaks ble blokkert av Twitter da de forsøkte å spre informasjon som var negativ for Hillary Clinton. Twitter har senere påstått at det skyltes en feil fra deres side. Facebook har også sagt at de er interessert i å samarbeide med non-profit organisasjoner for å sensurere innhold på egne sider. Slike organisasjoner er som regel bygget opp hovedsakelig med frivillige idealistiske ungdommer. Hvordan de har tenkt å kvalitetssikre dette tør jeg ikke gjette på.

I september 2015 ble Angela Merkel tatt med hånda i kakeboksen på et møte i regi av FN i New York. Foran en mikrofon hun trodde var avslått, sa hun til Facebooks Mark Zuckerberg: ”Vi trenger å jobbe litt med å stoppe anti-immigrant poster om flyktningekrisen”. ”Jobber du med dette?” – hvorpå Zuckerberg bekreftet.

annonse

I Tyskland er det nå vedtatt bøter inntil 50 millioner euro rettet mot ”social media platforms” for såkalt ”hate speech” poster, om de ikke blir slettet innen korte frister. Typiske plattformer er Facebook, YouTube og Twitter, men også andre som Reddit, Tumblr, Flickr, Vimeo, VK og Gab er nevnt. Et problem er nylig konstruerte, og vage definisjoner, for hva som faktisk er ”hate speech”.

I Google sin søkemotor, og på YouTube, vil det være vanskelig å se om du blir sensurert. YouTube har et konsept de kaller ”demonetizing”. Da blir dine videoer fjernet fra rangeringer over hvor mange som har sett din video. I tillegg får du ikke lenger reklameinntekter fra siden med videoen. Det er heller ikke mulig å søke etter tittel, men man må ha eksakt link-adresse for å finne den. Det er mange dyktige selvstendige journalister og fotografer som har fått merke dette.

Facebook har på sine sider begynt med noe som kalles ”Ghost banning”. Da kommer ikke det som postes opp på sidene til de som følger nettopp din side. De må selv gå inn på din FB side for å finne det.

Til slutt vil jeg også nevne at om mange slår seg sammen og klager på innholdet på en FB side, vil eieren bli blokkert i uker eller slettet. Dette kan påklages, men som ofte med mindre hell.

 

 

 

 

annonse

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon