Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Personer som er dømt for vold, skylder staten over 1 milliard kroner fordi de ikke har betalt erstatningen de er dømt til å betale.

Ordningen med erstatning til ofre for vold er slik at ofrene får utbetalt erstatningsbeløpet fra myndighetene, som deretter krever beløpene inn fra dem som er dømt til å betale erstatning. Men i mange tilfeller blir altså pengene ikke tilbakebetalt, melder P4.

I 2016 utbetalte Kontoret for voldsoffererstatning over 400 millioner kroner til voldsofre. Det ble sendt ut krav om tilbakebetaling på 125 millioner kroner, men bare 58 millioner kroner ble betalt inn. Utestående sum for de tre siste årene totalt er nå kommet opp i over 1 milliard kroner, ifølge tall fra Justisdepartementet.

Kommunikasjonsrådgiver Andreas Bondevik i Justis- og beredskapsdepartementet skriver i en epost til P4 at det ikke er uvanlig med store sprik i slike tilfeller, og at årsaken til det ofte er at den som er dømt, ikke har mulighet til å betale.

– Som hovedregel skal voldsutøvere betale selv, men dette viser at vi per i dag likevel har veldig mange som ikke har gjort opp for seg, sier Frps Ulf Lerstein, som sitter i Stortingets justiskomité.

Lerstein ønsker nå at staten ser på hvilke ressurser som settes av til innkrevingen.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]