Illustrasjonsfoto: Pappkrus fra Sosialistisk Venstreparti (SV) ved Valgkampstand i Karl Johans gate i Oslo under Kommunestyre- og fylkestingsvalget 2011 Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

SV er det partiet som har størst andel kvinnelige velgere – sju av ti SV-stemmer i årets stortingsvalg var fra kvinner. Høyre og Frp har flest mannlige velgere.

De foreløpige tallene fra velgerundersøkelsen viser at kjønnsforskjellene i stemmegivningen fortsatt er stabile, og at kvinner fortsatt stemmer mer til venstre enn menn, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Tallene fra høstens valg viser at 51 prosent av kvinnene stemte enten på Ap, Sp, SV eller Rødt. Stemmene fra den mannlige befolkningen gikk hovedsakelig til sentrum og høyresiden. 53 prosent av mennene stemte på Høyre, Frp, Venstre eller KrF.

Under fire av ti Frp-velgere er kvinner, mens KrF har nesten like mange kvinnelige velgere som SV – seks av ti KrF-velgere er kvinner. Deretter følger Rødt og Ap, der nesten seks av ti velgere er kvinner.

Senterpartiet er det partiet som har jevnest fordeling av velgerne, ganske så nøyaktig 50–50. Høyre er ikke langt unna med en kvinneandel på 46 prosent av sine velgere.

Tallene viser også at partier med en klar miljøprofil gjør det best blant velgere under 30 år. Arbeiderpartiet gjør det ikke veldig bra i denne aldersgruppen med 23 prosent av de yngste velgerne, men er likevel det partiet som står sterkest blant dem under 30 år.

Frp har – som før – flest velgere som kun har gjennomført grunnskole – hele 22 prosent. Bare 6 prosent av dem som har høyere utdanning, leverte stemmeseddel med Frps navn på. Blant de høyskoleutdannede er det Ap som står sterkest med 27 prosent, tett fulgt av Høyre med 25 prosent av stemmene fra denne gruppen.

(©NTB)