Tusenvis av migranter repatrieres frivillig fra Libya

Foto: AP Photo/Emilio Morenatti, File

Tusenvis av migranter strandet i Libya har gitt opp håpet om et liv i Europa og ønsker heller å fly hjem igjen, det melder The Times. Mange av migrantene er blitt utsatt for voldtekt, tortur og utpressing og nå har tusenvis hittil takket ja til å bli fløyet hjem igjen. Det er imidlertid en million migranter som oppholder seg i Libya, så andelen som har valgt å reise hjem er foreløpig bare en liten brøkdel.

Noen av de hjemkomne migrantene har begynt med å informere andre om de mange farene ved å reise og fraråder andre til å ta den enorme risikoen det er. Selv om man kommer seg unna voldtekt og tortur i Libya, må man komme seg over Middelhavet, der 15.000 har druknet siden starten på migrantkrisen.

Det er FN som organiserer flyvninger ut av Libya for de som frivillig ønsker å returnere. I fjor var det kun 2000 som takket ja, i år har 10.000 takket ja hittil, FN forventer at tallet vil øke til 12.000 til nyttår.

BBC lagde en reportasje om to migranter som valgte å reise hjem igjen. Senegalesiske Hassan Odjo sier han er glad for å ha kommet hjem igjen.

– Jeg så folk dø rett foran øynene på meg. Hver dag ba jeg for å få komme hjem til landet mitt igjen. I dag er den gledeligste dagen for meg, det er som om jeg har bursdag, sier Odjo til BBC.


Publisert: nov 9, 2017 @ 2:14 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.