FILE - In this June 17, 2017 file photo, sub-Saharan migrants stand on the deck of the Golfo Azzurro rescue vessel. after being rescued by members of Proactive Open Arms, as they arrive at the port of Pozzallo, south of Sicily, Italy. Under a deal backed by Italy, Libya’s struggling government in Tripoli has paid militias that were once involved in smuggling migrants to now prevent migrants from crossing the Mediterranean to Europe, one reason for a dramatic drop in the traffic, according to militia and security officials. (AP Photo/Emilio Morenatti, File)
annonse
annonse

Tusenvis av migranter strandet i Libya har gitt opp håpet om et liv i Europa og ønsker heller å fly hjem igjen, det melder The Times. Mange av migrantene er blitt utsatt for voldtekt, tortur og utpressing og nå har tusenvis hittil takket ja til å bli fløyet hjem igjen. Det er imidlertid en million migranter som oppholder seg i Libya, så andelen som har valgt å reise hjem er foreløpig bare en liten brøkdel.

Noen av de hjemkomne migrantene har begynt med å informere andre om de mange farene ved å reise og fraråder andre til å ta den enorme risikoen det er. Selv om man kommer seg unna voldtekt og tortur i Libya, må man komme seg over Middelhavet, der 15.000 har druknet siden starten på migrantkrisen.

Det er FN som organiserer flyvninger ut av Libya for de som frivillig ønsker å returnere. I fjor var det kun 2000 som takket ja, i år har 10.000 takket ja hittil, FN forventer at tallet vil øke til 12.000 til nyttår.

annonse

BBC lagde en reportasje om to migranter som valgte å reise hjem igjen. Senegalesiske Hassan Odjo sier han er glad for å ha kommet hjem igjen.

– Jeg så folk dø rett foran øynene på meg. Hver dag ba jeg for å få komme hjem til landet mitt igjen. I dag er den gledeligste dagen for meg, det er som om jeg har bursdag, sier Odjo til BBC.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon