European Union chief Brexit negotiator Michel Barnier, right, and British Secretary of State for Exiting the European Union David Davis participate in a media conference at EU headquarters in Brussels on Friday, Nov. 10, 2017. The EU and Britain conducted a sixth round of Brexit negotiations on Friday. (AP Photo/Virginia Mayo)
Del saken
  •  
  •  
  •  

EUs sjefforhandler Michel Barnier krever innrømmelser fra Storbritannia innen to uker for å gå videre til fase to av brexitforhandlingene.

annonse

Annonse

– Svaret mitt er ja, sa Barnier kontant.

Spørsmålet var om han kunne bekrefte opplysningene som har versert i pressen om at EU nå har gitt britene to uker til å komme med nye innrømmelser i forhandlingene om Storbritannias sorti fra unionen.

annonse

Annonse

Uten slike innrømmelser truer EU med å nekte å åpne fase to av forhandlingene i desember, slik planen har vært.

annonse

Annonse

EU er spesielt ute etter tydeligere pengeløfter fra britene.

Kravet er at det må gjøres «tilstrekkelige framskritt» i første fase av forhandlingene før det kan bli aktuelt å gå videre til fase to.

«Tilstrekkelige framskritt»

Med «tilstrekkelige framskritt» mener EU «ærlige og reelle» framskritt, ifølge Barnier.

– Vi er ikke der ennå, sa franskmannen da han møtte pressen sammen med Storbritannias brexitminister David Davis fredag ettermiddag.

annonse

Annonse

De to hadde nettopp avsluttet sjette formelle runde i forhandlingene om Storbritannias sorti fra unionen.

Ifølge Davis er det på tide å gå videre til en mer politisk fase av forhandlingene.

– Ideen om «tilstrekkelige framskritt» er EU-kommisjonens oppfinnelse, sa han.

EU presser britene

Fase én har handlet om å fylle ut skilsmissepapirene. De sentrale spørsmålene er da hvor store summer Storbritannia skal spytte inn i EUs budsjetter, rettighetene til EU-borgere i Storbritannia og briter i EU og hvilke regler som skal gjelde langs grensa mellom Irland og Nord-Irland.

I fase to skal EU og Storbritannia også diskutere overgangsordninger og rammene for en framtidig handelsavtale.

Storbritannia har et sterkt ønske om å komme i gang med denne delen av samtalene, men EU har så langt holdt igjen.

Spesielt Frankrike og Tyskland har insistert på å presse britene. Samtidig er Irland lite innstilt på å inngå kompromisser om Nord-Irland. Det siste punktet seiler nå opp som noe av det vanskeligste i forhandlingene.

Krangler om Nord-Irland

Et hovedmål er å bevare en mest mulig «usynlig» grense mellom Irland og Nord-Irland. Men dette kan bli svært vanskelig å oppnå når Nord-Irland forsvinner ut av EU.

For å løse problemene skal EU-siden nå ha foreslått en løsning der Nord-Irland fortsetter som medlem i tollunionen og det indre markedet.

Forslaget har møtt sterke reaksjoner på britisk side.

– Vi respekterer EUs ønske om å beskytte rettsordenen i det indre marked og tollunionen. Men dette kan ikke komme på bekostning av Storbritannias konstitusjonelle og økonomiske integritet, sa Davis under pressekonferansen sammen med Barnier.

Nord-Irland trenger en unik løsning, fastholdt briten.

– Men la meg være tydelig: Dette kan ikke føre til at det skapes en ny grense inne i Storbritannia, sa han.

(©NTB)


Del saken
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
annonse

Les også: