European Union chief Brexit negotiator Michel Barnier, right, and British Secretary of State for Exiting the European Union David Davis participate in a media conference at EU headquarters in Brussels on Friday, Nov. 10, 2017. The EU and Britain conducted a sixth round of Brexit negotiations on Friday. (AP Photo/Virginia Mayo)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

EUs sjefforhandler Michel Barnier krever innrømmelser fra Storbritannia innen to uker for å gå videre til fase to av brexitforhandlingene.

– Svaret mitt er ja, sa Barnier kontant.

Spørsmålet var om han kunne bekrefte opplysningene som har versert i pressen om at EU nå har gitt britene to uker til å komme med nye innrømmelser i forhandlingene om Storbritannias sorti fra unionen.

Uten slike innrømmelser truer EU med å nekte å åpne fase to av forhandlingene i desember, slik planen har vært.

EU er spesielt ute etter tydeligere pengeløfter fra britene.

Kravet er at det må gjøres «tilstrekkelige framskritt» i første fase av forhandlingene før det kan bli aktuelt å gå videre til fase to.

«Tilstrekkelige framskritt»

Med «tilstrekkelige framskritt» mener EU «ærlige og reelle» framskritt, ifølge Barnier.

– Vi er ikke der ennå, sa franskmannen da han møtte pressen sammen med Storbritannias brexitminister David Davis fredag ettermiddag.

De to hadde nettopp avsluttet sjette formelle runde i forhandlingene om Storbritannias sorti fra unionen.

Ifølge Davis er det på tide å gå videre til en mer politisk fase av forhandlingene.

– Ideen om «tilstrekkelige framskritt» er EU-kommisjonens oppfinnelse, sa han.

EU presser britene

Fase én har handlet om å fylle ut skilsmissepapirene. De sentrale spørsmålene er da hvor store summer Storbritannia skal spytte inn i EUs budsjetter, rettighetene til EU-borgere i Storbritannia og briter i EU og hvilke regler som skal gjelde langs grensa mellom Irland og Nord-Irland.

I fase to skal EU og Storbritannia også diskutere overgangsordninger og rammene for en framtidig handelsavtale.

Storbritannia har et sterkt ønske om å komme i gang med denne delen av samtalene, men EU har så langt holdt igjen.

Spesielt Frankrike og Tyskland har insistert på å presse britene. Samtidig er Irland lite innstilt på å inngå kompromisser om Nord-Irland. Det siste punktet seiler nå opp som noe av det vanskeligste i forhandlingene.

Krangler om Nord-Irland

Et hovedmål er å bevare en mest mulig «usynlig» grense mellom Irland og Nord-Irland. Men dette kan bli svært vanskelig å oppnå når Nord-Irland forsvinner ut av EU.

For å løse problemene skal EU-siden nå ha foreslått en løsning der Nord-Irland fortsetter som medlem i tollunionen og det indre markedet.

Forslaget har møtt sterke reaksjoner på britisk side.

– Vi respekterer EUs ønske om å beskytte rettsordenen i det indre marked og tollunionen. Men dette kan ikke komme på bekostning av Storbritannias konstitusjonelle og økonomiske integritet, sa Davis under pressekonferansen sammen med Barnier.

Nord-Irland trenger en unik løsning, fastholdt briten.

– Men la meg være tydelig: Dette kan ikke føre til at det skapes en ny grense inne i Storbritannia, sa han.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]