Illustrasjonsbilde. En F-35A Lightning II Joint Strike Fighter. REUTERS
annonse

Kong Harald, NATO-sjef Jens Stoltenberg og statsminister Erna Solberg (H) er blant gjestene under den offisielle markeringen av at Norge nå får nye kampfly.

annonse
annonse

Markeringen finner sted på Ørland flystasjon fredag ettermiddag.

annonse

Også forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H), utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen skal være til stede.

De tre første F-35-flyene landet på Ørland sist fredag. Dermed ble en ny milepæl nådd i anskaffelsen, som er den største Forsvaret har gjort noensinne.

annonse
annonse

Totalt skal Norge kjøpe inntil 52 kampfly til en anslått anskaffelseskostnad på 81 milliarder kroner.

Allerede i 2006 ble det bestemt at Norge skulle kjøpe nye kampfly. Valget sto mellom amerikanske F-35, svenske JAS Gripen og felleseuropeiske Eurofighter, før Norge i 2008 landet på F-35.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, som var statsminister i årene 2005-2013, mener kjøpet av nye kampfly er viktig både for Norge og NATO.

– Det styrker både Norges og NATOs tilstedeværelse i nord, det bidrar til å styrke vårt kollektive forsvar, og det bidrar til å styrke NATOs evne til å håndtere krisesituasjoner utenfor NATOs områder, sa han tidligere denne uken.

(©NTB)

Google har blokkert alle annonsene på Resett.
Vi trenger din hjelp for å overleve!

kr.
Velg betalingsmetode
Personelig informasjon

Totalt bidrag: kr. 200,00 One Time

Du kan også støtte oss på Vipps nummer 124526.

Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.

SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du her.Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.