FILE PHOTO: Lebanon's prime minister Saad al-Hariri gestures during a press conference in parliament building at downtown Beirut, Lebanon October 9, 2017. REUTERS/Mohamed Azakir/File Photo
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

– Han har fått forbud mot å reise tilbake til Libanon inntil nå, sa Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah i en TV-sendt tale fredag.

Han hevdet også at Saudi-Arabia har oppfordret Israel til å angripe Libanon.

Hariri trakk seg overraskende som statsminister i en tale han holdt i helgen mens han var på besøk i Saudi-Arabia. Så langt har han ikke kommet tilbake til hjemlandet.

De uvanlige omstendighetene rundt avgangen har ført til spekulasjoner om at Hariri ble presset til å gå av og at han holdes i husarrest i Saudi-Arabia.

Aviser anklagene

Flere libanesiske kilder med nære forbindelser til Hariri, har sagt til nyhetsbyrået Reuters at Saudi-Arabia beordret ham til å trekke seg og har begrenset bevegelsesfriheten hans.

Libanons president Michel Aoun har gitt klart uttrykk for at det må bringes klarhet i omstendighetene rundt Hariris avgang, ifølge nyhetsbyrået NNA.

Saudiarabiske myndigheter har imidlertid avvist anklagene. Og Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian har sagt han har inntrykk av at Hariri er fri til å dra hvor han vil.

Frankrikes president Emmanuel Macron dro på et overraskende besøk til Saudi-Arabia tidligere denne uken.

Kald krig

Den sjiamuslimske Hizbollah-bevegelsen omfatter både en stor militsstyrke og politikere som deltar i Libanons samlingsregjering.

Bevegelsen har nære bånd til Iran, som har et svært spent forhold til Saudi-Arabia. De to regionale stormaktene støtter hver sin side i Syria-krigen, som har kostet flere hundre tusen mennesker livet.

En saudiarabisk minister anklaget nylig regjeringen i Beirut for å ha kommet med en «krigserklæring» mot Saudi-Arabia som følge av «Hizbollahs aggresjon».

Saudi-Arabia, Bahrain og Kuwait har gitt alle sine borgere i Libanon ordre om å reise hjem. Dette har skapt bekymring for at den spente situasjonen rundt landet innerst i Middelhavet kan forverres ytterligere.

FNs generalsekretær António Guterres advarte fredag om at en ny væpnet konflikt i Libanon vil få fryktelige konsekvenser.

NTB-AFP-AP

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]