På denne dag i 1952 trakk Trygve Lie seg fra stillingen som FNs første generalsekretær.
Trygve Lie var Grorud-gutt fra små kår. Faren dro til USA som snekker, og ble et tabu tema i oppveksten, mens moren drev pensjonat. Lie utdannet seg til jurist, noe som var uvanlig i omgangskretsen. Han spesialiserte seg på arbeidsrett, men det var politikken som dominerte. Han ble sentral i Arbeiderpartiet i mellomkrigsårene og justisminister fra 1935.
Under krigsårene fant Lie sin plass på den internasjonale arenaen, både politisk og sosialt, da han ble utenriksminister for eksilregjeringen i London.
Likevel var mange overrasket da han ble FNs første generalsekretær i 1946. Trolig ble han oppfattet som relativt medgjørlig av både USA og Sovjetunionen, som var på vei inn i den kalde krigen.
De første årene så Lie ut til å klare balansegangen godt, men etter det Sovjet-støttede kuppet i Tsjekkoslovakia i 1948, ble situasjonen vanskelig. Da Sikkerhetsrådet, som ble boikottet av Sovjetunionen, i 1950 vedtok å støtte Sør-Korea i krigen mot det kommunistiske Nord-Korea, skar forholdet mellom Lie og Sovjetunionen seg fullstendig, og Lie valgte å be om avløsning to år senere.
Han ble erstattet av svenske Dag Hammarskjöld, som han hilste med følgende ord:
– Velkommen, Dag Hammarskjöld, til den mest umulige jobben på denne jord.
Selv dro Lie hjem. Han fikk nye oppgaver i politikk og statsadministrasjon, men hadde nok problemer med å finne seg helt til rette i lille Norge etter mange år med internasjonal storpolitikk, og er i dag relativt lite omtalt, tross sin sentrale rolle i etableringen av verdens viktigste internasjonale organisasjon.
(Teksten er med tillatelse hentet fra Corporate Communications nyhetsbrev fredag 10. november)