Oslo 19460128. Arbeiderpartiets Utenriksminister Trygve Lie 1896-1968. Handelsminister 1939, Utenriksminister 1940, generalsekretær i FN 1946-1953, Fylkesmann i Oslo 1955-1963, Industriminster 1963-1964 og Handelsminister 1964-1965. Foto: Amundsen NTB arkiv / Scanpix
annonse
annonse

På denne dag i 1952 trakk Trygve Lie seg fra stillingen som FNs første generalsekretær.

Trygve Lie var Grorud-gutt fra små kår. Faren dro til USA som snekker, og ble et tabu tema i oppveksten, mens moren drev pensjonat. Lie utdannet seg til jurist, noe som var uvanlig i omgangskretsen. Han spesialiserte seg på arbeidsrett, men det var politikken som dominerte. Han ble sentral i Arbeiderpartiet i mellomkrigsårene og justisminister fra 1935.

Under krigsårene fant Lie sin plass på den internasjonale arenaen, både politisk og sosialt, da han ble utenriksminister for eksilregjeringen i London.

annonse

Likevel var mange overrasket da han ble FNs første generalsekretær i 1946. Trolig ble han oppfattet som relativt medgjørlig av både USA og Sovjetunionen, som var på vei inn i den kalde krigen.

De første årene så Lie ut til å klare balansegangen godt, men etter det Sovjet-støttede kuppet i Tsjekkoslovakia i 1948, ble situasjonen vanskelig. Da Sikkerhetsrådet, som ble boikottet av Sovjetunionen, i 1950 vedtok å støtte Sør-Korea i krigen mot det kommunistiske Nord-Korea, skar forholdet mellom Lie og Sovjetunionen seg fullstendig, og Lie valgte å be om avløsning to år senere.

Han ble erstattet av svenske Dag Hammarskjöld, som han hilste med følgende ord:

– Velkommen, Dag Hammarskjöld, til den mest umulige jobben på denne jord.

annonse

Selv dro Lie hjem. Han fikk nye oppgaver i politikk og statsadministrasjon, men hadde nok problemer med å finne seg helt til rette i lille Norge etter mange år med internasjonal storpolitikk, og er i dag relativt lite omtalt, tross sin sentrale rolle i etableringen av verdens viktigste internasjonale organisasjon.

(Teksten er med tillatelse hentet fra Corporate Communications nyhetsbrev fredag 10. november)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon