Pavel Gamov (2nd-R) of the Sweden Democrats Party attends the opening of the Swedish parliament in Stockholm on September 30, 2014. AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND
Del saken
 • 44
 •  
 •  
 •  
 •  

– Hjelp meg å ordne hotellrom til jentene, ellers går jeg som valgobservatør ut i media og anklager deres valg i Russland for å være rigget.

Slik lød det da Pavel Gamov fra Sverigedemokraterna forsøkte seg på utpressing under sitt besøk i Moskva. Gamov ble som medlem av den svenske Riksdagen invitert av NGO’en European Council on Democracy and Human Rights til Moskva for å observere det regionale valget. Gamov inviterte med seg journalisten Chang Frick fra Nyheter Idag. Frick beskriver i den første delen av en føljetong hvordan Gamov tok seg til rette, festet og oppførte seg uhøflig og krevende overfor vertene sine og andre.

Russland har til stadighet kommet under angrep fra Vesten for sitt politiske system som anses være rammet av korrupsjon og valgfusk. Initiativet der man sender valgobservatører til landet for å se at alt går riktig for seg er altså et tiltak for å oppnå et mer transparent system i Russland.

Alle riksdagsrepresentanter fra Sverigedemokraterna skal ha blitt invitert. Da det ble kjent for partiets pressesjef, Henrik Vinge, at Gamov hadde takket ja, ble han straks usikker. Han fraråder Gamov å reise og gjør det klart for parlamentsmedlemmet at han handler på eget ansvar dersom han velger å reise. Gamov reiste likevel.

Journalisten beskriver hvordan han møtte Gamov i Moskva og at politikeren gjør det klart at «han kan fikse hva som helst i Russland, jenter, fester og hotellrom».

– Dette er Russland, her gjør jeg akkurat som jeg vil, skal Gamov ha fortalt journalisten.

Han skal dessuten ha lånt 10.000 rubler av den svenske journalisten, på tross av dette blir journalisten vekket midt på natten av Gamov, som kommer til hotellrommet hans med to vakter. Gamov kan ikke betale barregningen sin, og ber journalisten om hjelp.

Gamov skal ha ringt og vekket Dmitri, som var en av vertene under oppholdet i den russiske hovedstaden, ved tre tilfeller denne natten. Det hele endte med at politikeren truet Dmitri med å gå ut i russiske medier og fortelle at det har forekommet valgfusk dersom Dmitri ikke betalte regningen og ordnet et hotellrom til jentene Gamov hadde møtt i løpet av natten.

Det er journalisten som ender opp med å ta regningen, som var på 25.234 rubler, nesten 3.500 norske kroner.

Omsider, straks etter klokken syv på morgenen legger Gamov seg for å sove. Da er det en knapp time til han og følget hans skal være ved valglokalene for å observere.

Journalisten fra Nyheter Idag skriver i sin artikkel at han skal ha opplyst Gamov om at han ville skrive om alt han foretok seg. Likevel la dette ingen demper på Gamovs oppførsel i løpet av oppholdet.

Artikkelen fra Nyheter Idag er kun den første delen av en føljetong. Dette er dermed bare et lite utdrag fra hendelsesforløpet fra politikerens besøk i Moskva.

 

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 44
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]