President Donald Trump, left and Vietnamese President Tran Dai Quang attend a State Dinner at the International Convention Center, Saturday, Nov. 11, 2017, in Hanoi, Vietnam. President Trump says the United States will no longer join large trade agreements, but instead will pursue one-on-one deals with nations that pledge allegiance to fair and reciprocal trade. (AP Photo/Andrew Harnik)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vietnam og USA har en vanskelig historie, men forholdet mellom landene har blitt betraktelig bedre den siste tiden. Eleanor Albert i Council on Foreign Relations argumenterer med at Kinas nye aggressive fremtoning i sitt nærområde – spesielt i Sørkinahavet – tvinger landene til å søke sterkere bånd til hverandre.

Helt siden Vietnam og USA normaliserte forholdet i 1995 har de økonomiske båndene mellom landene styrket seg voldsomt: Handelen mellom landene har eksplodert i volum – fra 451 millioner dollar i 1995 til rundt 52 milliarder dollar i 2016. USA er nå Vietnams viktigste marked for en rekke produkter, noe som reflekteres i et massivt handelsoverskudd – fordel Vietnam. Det antas at denne trenden vil fortsette og at den bilaterale handelen vil blomstre ytterligere, selv om den skjeve handelsbalansen har vært et irritasjonsmoment for amerikanerne.

Sikkerhetsbåndene mellom landene har også styrket seg i løpet av det siste tiåret: Vietnamesiske representanter har deltatt på flere amerikanske militære konferanser og seminarer, og landene holder regelmessige bilaterale møter mellom høytstående militære tjenestemenn. Washington løftet et eksportforbud av dødelige våpen til Hanoi i 2016 og har begynt å forsyne Vietnams kystvakt med moderne patruljeskip.

Ifølge Albert forventes det at forholdet mellom USA og Vietnam vil fortsette den positive utviklingen under Trump-administrasjonen. Mens uenigheter over den bilaterale handelsbalansen kan bremse fremgang, vil Kinas økende innflytelse i regionen trolig sikre at amerikanske og vietnamesiske strategiske interesser konvergerer ytterligere. Som Alexander Vuving, professor ved Daniel K. Inouye Asia-Pacific Center for Security Studies, skriver: “Vietnam har en nøkkel til den regionale maktbalansen.”

 

Les mer:

Council on Foreign Relations. The Evolution of U.S.–Vietnam Ties, 9. november 2017.

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]