Oslo 20171110. Finansminister Siv Jensen (Frp) kommenterer situasjonen rundt SSB på en pressekonferanse i Finansdepartementet fredag ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

SSBs nye ledelse forsøker å bringe byrået nærmere den type økonomi som Høyre og Frp forfekter, hevder førsteamanuensis Jon P. Knudsen.

– Ikke bare rotenonbehandler Meyer de siste bestander av sosialdemokratisk sinnede planøkonomer, hun slår et slag for en slanket stat, skriver Knudsen i en kronikk i Fædrelandsvennen.

Knudsen, som selv tidligere har vært ansatt i Statistisk sentralbyrå (SSB), omtaler også SSB-konflikten i et intervju med Dagbladet.

– Det pikante er det politiske, at Frp vil fjerne den nye ledelsen som vil gjøre SSB om til et byrå som står mye nærmere den type økonomi som Frp og Høyre forfekter, sier Knudsen, som er samfunnsgeograf og førsteamanuensis ved Universitetet i Agder.

Konflikten mellom SSB-sjef Christine Meyer og finansminister Siv Jensen (Frp) bunner i interne stridigheter og bekymring som følge av omorganisering i byrået. Blant annet krympes forskningsavdelingen kraftig, og flere forskere flyttes til statistikkavdelingen mot sin vilje. Blant dem som flyttes, er Erling Holmøy, som har forsket mye på kostnadene ved innvandring.

I tillegg har et utvalgt foreslått bruk av andre typer økonomiske modeller, og Meyer er fra flere ulike hold blitt beskyldt for å gjennomføre endringer med politisk slagside. Selv avviser hun anklagene.

Knudsen sier til Dagbladet at han mener det er riktig at SSB omorganiseres, og at «en opprydning» burde vært gjort allerede for 15–20 år siden.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]