Illustrasjonsbilde av bevæpnet politi. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Etter at den generelle bevæpningen av politiet opphørte 3. februar 2016, har tallet på forespørsler fra politiet om å bruke våpen økt 62 prosent.

Det viser tall ABC Nyheter har hentet inn fra Politidirektoratet.

I mars 2016, den første måneden etter at den generelle bevæpningen opphørte, ba politiet om å få bruke skytevåpen 513 ganger. I august 2017, halvannet år senere, hadde dette tallet økt til 831 ganger, selv om den generelle kriminaliteten i Norge har gått ned.

Anmeldte lovbrudd i årets første måneder har gått ned 6,1 prosent sammenlignet med samme periode i 2016, viser tall fra Straffesaksregisteret.

I Oslo har politiet så langt i år bedt om skytevåpen 1217 ganger (152 ganger i snitt per måned). Øst politidistrikt har bedt om våpen 1080 ganger (135 per måned), og i Sør-øst 719 ganger (90 ganger per måned).

Bevæpningsutvalget påpeker i sin utredning, som nå er på høring, at mange planlagte bevæpnede oppdrag er knyttet til vakt og sikring.

Fredag ble det kjent at Oslo politidistrikt har bedt Justis- og beredskapsdepartementet om tillatelse til å midlertidig bevæpne politiet i hovedstaden. Det er uklart om ønsket om bevæpning gjelder alle politistyrkene i hovedstaden, eller om det bare gjelder deler av dem.

Torsdag svarte departementet ja til en midlertidig bevæpning av politiet på Oslo Lufthavn.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]