Oslo 20160208. Rikshospitalet i Oslo er en del av Oslo Universitetssykehus. Hovedinngangen ligger mot en åpen plass. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Norge kommer på fjerdeplass blant OECD-landene når man sammenligner helseutgifter per innbygger, ifølge SSB.

Statistisk sentralbyrå (SSB) viser til OECDs helserapport Health At A Glance, som tar for seg landenes helsesystemer og befolkningens helsetilstand.

For å kunne sammenligne landenes helseutgifter, presenteres utgiftene i amerikanske dollar og justeres for pris- og lønnsnivå i det enkelte land. Med denne metoden lå Norges helseutgifter på 6.647 dollar per innbygger i 2016. Det tilsvarer omtrent 54.000 kroner.

USA topper denne listen, mens Sveits og Luxembourg innehar plassene foran Norge.

Dersom man ser på landenes helseutgifter som en andel av brutto nasjonalprodukt (BNP), brukte Norge 10,5 prosent av BNP på helse i 2016. Gjennomsnittet for OECD-landene er 9 prosent.

Regnet på denne måten brukte USA hele 17,2 prosent av BNP på helseformål. Dette er langt mer enn gruppen av land som bruker nest mest penger – en gruppe som alle de skandinaviske landene er en del av, i tillegg til blant annet Tyskland og Nederland.

OECD-rapporten tar også for seg forventet levealder i landene, og i 2015 var den gjennomsnittlige levealderen regnet til 80,6 år. I Norge hadde menn i 2015 en forventet levealder på 80,5 år, mens den forventede levealderen for kvinner var 84,2. I Norden er det menn fra Island og kvinner fra Finland som lever lengst.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]