Russian President Vladimir Putin, left, and U.S. President Donald Trump talk as they arrive for the family photo session during the Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Summit in Danang, Vietnam, Saturday, Nov. 11, 2017. President Trump stood before a summit of Asian leaders keen on regional trade pacts and delivered a roaring "America first" message Friday, denouncing China for unfair trade practices just a day after he had heaped praise on President Xi Jinping in Beijing. (AP Photo/Hau Dinh)
Del saken
  •  
  •  
  •  

I forkant av toppmøtet for land i Stillehavsregionen var det snakk om at det skulle holdes et separat møte for Trump og Putin.

annonse

Annonse

Det ble det ikke noe av, men presidentene har hatt flere korte samtaler under møtet i Da Nang i Vietnam. Lørdag snakket de sammen mens de gikk til stedet hvor det skulle tas gruppefoto av deltakerne på toppmøtet.

Etterpå publiserte den russiske regjeringen en felles uttalelse fra Trump og Putin om Syria-konflikten. Her heter det at de er fast bestemt på å nedkjempe ekstremistgruppa IS – men at de også er enige om at det ikke finnes noen militær løsning på konflikten.

annonse

Annonse

Menneskelig lidelse

– Presidentene diskuterte behovet for å redusere menneskelig lidelse i Syria og oppfordret alle FNs medlemsland til å øke sine bidrag for å hjelpe til med å møte de humanitære behovene de neste månedene, heter det i uttalelsen.

annonse

Annonse

I tillegg skal Trump og Putin ha uttrykt tilfredshet med innsatsen som gjøres for å unngå «hendelser» mellom russiske og amerikanske styrker i Syria. De er enige om å holde militære kommunikasjonskanaler åpne for å unngå at uønskede hendelser oppstår.

Begge landene har luftstyrker i det krigsherjede landet. Men Russland støtter de syriske regjeringsstyrkene, og USA støtter ulike opprørsgrupper. Dette har skapt bekymring for at det kan oppstå sammenstøt mellom russiske og amerikanske styrker.

Begge stormaktene samt deres allierte på bakken deltar imidlertid i kampen mot IS, som nå er drevet ut av nesten alle områdene gruppa tidligere har kontrollert.

Lavrov og Tillerson

Mens planene om et eget toppmøte mellom Trump og Putin i Da Nang ble droppet, hadde utenriksministrene Sergej Lavrov og Rex Tillerson et møte på et hotell i byen.

annonse

Annonse

Lavrov fikk etterpå spørsmål om innholdet i samtalene, men ønsket ikke å si noe konkret.

Flere timer etter at Russlands regjering hadde offentliggjort den felles uttalelsen fra Trump og Putin, var det fortsatt ikke publisert noen tilsvarende uttalelse fra USAs regjering.

På en pressekonferanse uttrykte Putin misnøye med at det ikke hadde blitt noe separat møte mellom ham og Trump. Dette viser at forholdet mellom USA og Russland fortsatt befinner seg i en krisetilstand, sa presidenten.

– Sa han ikke blandet seg

Et av temaene Trump og Putin rakk å diskutere på APEC-møtet, var anklagene om russiske forsøk på å påvirke det amerikanske presidentvalget i fjor.

Putin forsikret, som han også har gjort flere ganger før, at anklagene ikke stemmer.

– Han sa at han absolutt ikke blandet seg inn i valget vårt, fortalte Trump etterpå til pressefolk på presidentflyet Air Force One.

Den amerikanske presidenten ville ikke gi et svart klar på om han tror Putins påstand er korrekt.

– Jeg tror virkelig at når han sier det til meg, så mener han det, framholdt Trump.

Muellers etterforskning

Amerikanske etterretningsorganisasjoner mener russiske myndigheter sto bak en omfattende kampanje for å hjelpe Trump og motarbeide Hillary Clinton i valgkampen i fjor. Kampanjen skal ha omfattet hacking, lekkasjer og spredning av «falske nyheter» på sosiale medier.

Spesialetterforsker og tidligere FBI-sjef Robert Mueller har fått i oppdrag å undersøke om noen av Trumps medarbeidere samarbeidet med russerne i valgkampen.

I løpet av de siste ukene har Mueller avhørt en rekke tidligere Trump-medarbeidere. Presidentens tidligere valgkampsjef Paul Manafort er blitt pågrepet og siktet, blant annet for økonomisk kriminalitet.

NTB-AFP-AP

(©NTB)


Del saken
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
annonse

Les også: