Audun Lysbakken. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
annonse
annonse

SV vil forby lederlønninger i staten som overstiger statsministerens lønn. Forslaget blir lagt fram for Stortinget tirsdag.

Partileder Audun Lysbakken varslet dette som ett av flere tiltak i kampen mot økende forskjeller i samfunnet da han holdt sin tale til landsstyret lørdag.

– Antall ledere i staten som har en høyere lønn enn statsministeren, er 149. Finnes det en god grunn til at ledere i staten skal tjene mer enn statsministeren? spurte Lysbakken retorisk.

annonse

Statsministerens lønn ligger på 1,6 millioner kroner.

– Har du problemer med å motivere deg for å gjøre en god innsats for en lønn på 1,6 millioner kroner, så er du kanskje ikke rett person, sa Lysbakken.

Han holdt lederlønningene opp mot tiltak som han mener rammer de mest sårbare i samfunnet, som endringer i pleiepengeordningen, bostøtten, endringer i egenandeler for kreftsyke og brannskadde og kutt i barnetillegget for uføre.

Han kritiserte også regjeringen for manglende oppfølging av tiltak mot skatteparadiser og skatteunndragelse, en sak som havnet høyt på dagsordenen igjen med de såkalte Paradise Papers-avsløringene.

annonse

Det er god stemning i partiet etter et godt valgresultat, som økte stortingsgruppen fra sju til elleve.

Lysbakken trakk fram den siste meningsmålingen som ble publisert i Klassekampen, der SV får en oppslutning på 7,3 prosent.

– Det er den beste målingen SV har hatt på sju år. Det skyldes ikke minst økende uro over den økende ulikheten i makt og rikdom, sa Lysbakken til applaus fra salen.

(©NTB)

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon