(FILES) This file photo taken on November 17, 2015 shows Czech President Milos Zeman delivering his speech during the anti-islam rally on the 26th anniversary of the Velvet Revolution on November 17, 2015 in Prague. Czech President Milos Zeman warned on January 17, 2016 of acceptance of muslim refugees in Europe after violence against women were perpetrated on New Year's Eve in Cologne. / AFP / MICHAL CIZEK

17. november har tsjekkerne fri for å feire «dagen for kampen for frihet og demokrati». I år vil landets president Milos Zeman, som etter hvert er blitt 73 år gammel og er dårlig til beins, slappe av hjemme, slik han også gjorde i fjor, skriver Prague Monitor. I 2015 deltok Zeman under en demonstrasjon mot islam i regi av «Blokken mot islam», en parallell organisasjon til «Stopp Islamiseringen av Norge».

annonse

17. november minnes tsjekkerne to viktige historiske begivenheter: Nazistenes angrep på universitetene i krigstidens protektorat i Bøhmen og Moravia i 1939, og en studentdemonstrasjon i Praha som utløste den anti-kommunistiske «Velvet Revolution» i 1989.

Den tsjekkiske sosialdemokratiske presidenten sier han er glad for å ha bidratt til «gjenoppliving» av Albertov, et sted i Praha der den avgjørende studentdemonstrasjonen startet for 28 år siden. I 2014 ble Zeman møtt med demonstranter som kastet egg da han holdt tale her, skriver Prague Monitor. I 2015 gikk det langt bedre. Da han deltok i det anti-islamske arrangementet ble han hyllet både på plakater og i form av applaus fra de flere tusen fremmøtte.

Ved å delta i arrangementet mot islam på protestdagen mot nazistisk og kommunistisk diktatur, markerte Zeman at han mener islamisme, nazisme og kommunisme hører hjemme i samme bås.

De to siste årene har det ikke vært demonstrasjoner mot islam på dette stedet 17.november, fordi en studentorganisasjon kom «Blokk mot islam» i forkjøpet med søknad om møtetillatelse.  Den tsjekkiske studentorganisasjonen vil også i år ha et minnemøte på denne plassen, skriver den tsjekkiske avisen.

Også flere andre steder i den tsjekkiske hovedstaden vil det bli holdt arrangementer til minne om Fløyelsrevolusjonen. Dessuten vil et satirisk karnevalsprosjekt «Velvet Feast» gå gjennom Praha-gatene med mottoet «Dette er ingen hoax». Dette arrangementet har ifølge arrangørene til hensikt å provosere folks kritiske tenkning.

En annen prosesjon med mottoet «The Truth Has No Alternative», vil gå gjennom byens sentrum for å advare mot spredning av falske nyheter. Det vil bli arrangert utendørs konsert på Wenceslas Square på ettermiddagen.

17.november faller på en fredag. Så det kan være mye å oppleve for norske turister som tar seg en langhelg i Praha denne dagen.

Den tsjekkiske nasjonaldagen er 28. oktober. Denne dagen i 1918 ble Tsjekkoslovakia erklært som en ny, suveren stat, etter å ha vært i tre hundre år under Østerrike.

 

Her fra feiringen av 17.november i 1015:

 

 

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.