FILE PHOTO: Passengers wait inside a stopped C subway train in New York City after a power failure stopped multiple subway lines during the morning commute in New York, U.S., April 21, 2017. REUTERS/Brendan Mcdermid/File Photo
Del saken
 • 68
 •  
 •  
 •  
 •  

Stig ombord i PK-toget. Nå vil ikke lenger frasen “damer og herrer” benyttes på T-banen i The Big Apple. Dette til fordel for en såkalt kjønnsnøytral betegnelse, melder den lokale nyhetsformidleren PIX.

Metropolitan Transportation Authority skal ha instruert sine bussjåfører og T-banekonduktører til å benytte betegnelser som “reisende”, “passasjerer” eller “alle sammen”. Endringen vil ifølge MTA tre i kraft umiddelbart.

Dette kommer i kjølvannet av diskusjoner om kjønnsnøytrale pronomen og toaletter. Noen hevder de har en såkalt ikke-binær kjønnsidentitet (non-binary/genderqueer), det vil si at de mener deres kjønnsidentitet ikke er hovedsaklig mannlig eller kvinnelig, men noe midt imellom eller utenfor de to kjønnene. Noen hevder det finnes millioner av kjønn og at en kan mikse og matche identiteter som man vil.

Den kanadiske universitetsprofessoren Jordan Peterson har skapt kontrovers på grunn av at han har nektet å ta i bruk kjønnsnøytrale pronomen. Dr. Peterson skal ha utvist særlig motvilje mot alternative pronomen som “de” i entallsform eller “ze” og “zir” og lignende ord som er funnet opp av personer med såkalte ikke-binære kjønnsidentiteter.

Dr. Peterson mener at det er grunn til å bekymre seg for den økende tendensen til å bestemme hvordan andre skal uttale seg.

– Jeg har studert autoritære strømninger i veldig lang tid – i førti år – og de starter med menneskers forsøk på å kontrollere det ideologiske og lingvistiske territoriet, sier Dr. Peterson til BBC.

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 68
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]